2024. március 29. péntek Auguszta

Megalakult a vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő tanácsadói hálózat

Agro Napló
Megalakult a vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő tanácsadói hálózat, a testületet az afrikai sertéspestis (ASP) elleni Nemzeti Akciótervben foglaltaknak megfelelően alakult meg az egész országot lefedő tanácsadói hálózat.

A szakemberek a vaddisznóállomány gyérítésének megtervezésében nyújtanak segítséget a vadgazdálkodóknak, ami kulcsfontosságú feladat az ASP-vel szembeni sikeres védekezéshez.

Az országos főállatorvosi határozatban kiadott, az ASP felszámolására irányuló mentesítési terv, azaz a Nemzeti Akcióterv, tanácsadói hálózat felállítását írja elő a Nébih Országos Járványvédelmi Központjának. A hálózat célkitűzése, hogy – az állategészségügyi szempontok figyelembevételével – segítse a vadászatra jogosultakat a vaddisznóállomány eredményes csökkentésében.

A Borsai József vezetésével működő tanácsadói hálózat tagjai szakmai felkészültségüknek, gyakorlati tapasztalataiknak köszönhetően hatékonyan tudják támogatni a vadászatra jogosultak munkáját az akciótervben megfogalmazott elvárások megvalósítása, a kitűzött célok elérése érdekében. Munkájuk során építenek a tájegységi fővadászok szakértelmére és támogató együttműködésére is. 

A tájegységenként kijelölt szakértőkhöz a vadgazdálkodók képviselői közvetlenül fordulhatnak kérdéseikkel, akik – adott esetben a területen tett látogatás alapján – díjmentesen nyújtanak szakmai tanácsadást.

A Nemzeti Akcióterv a vaddisznóállomány szabályozásáról, összefüggésben az ASP megelőzésével, ellenőrzésével és leküzdésével című dokumentum a Nébih honlapján is elérhető – tartalmazza a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!