Még bőven lehet pályázni vízerózió elleni védekezésre

Agro Napló
A víz okozta talajpusztulás komolyan befolyásolja a termelés hatékonyságát, ezért a gazdálkodás során nem hagyható figyelmen kívül. Itt is a megelőzés a legfontosabb, és ezt egy pályázat is segíti, melynek következő értékelési határnapja 2018. június 1-je – hívta fel a figyelmet a nak.hu portál.

Azon területeken, ahol az adott tábla komolyabb erózióveszélynek van kitéve, már nem elegendő az általános agrotechnikai eljárás, ott komolyabb műszaki megoldások alkalmazása válhat szükségessé. Az erózió elleni műszaki beavatkozások célja a csapadék lefolyási irányának, intenzitásának irányítása, a lefolyó víz negatív hatásának mérséklése, illetve a már kialakult károk növekedésének megakadályozása. A talajvédelmi műszaki létesítményeknek több fajtája is van, ilyen például a sánc, a terasz, a gát, a különféle vízelvezetők, vízmosáskötések és övárkok.

A sánc a terep mesterséges, átművelhető hullámosításával a lejtő hosszát csökkenti, míg a terasz kialakításával a terep esésén lehet javítani. Ezekkel a megoldásokkal szabályozható a csapadék lefolyása, a terület könnyebben művelhetővé válik. A gátak funkciója kettős: egyrészt a hordalék megfogására, másrészt a mederesés csökkentésére, az árok továbbnövekvésének megakadályozására valók. Az övárkok legfontosabb célja, hogy a magasabb fekvésű területekről lefolyó és a védendő területet elárasztással fenyegető vizek összefogását és a terület határain kívüli elvezetését szolgálja.

Fontos hangsúlyozni, hogy az erózióvédelmi szempontból megvalósított műszaki beavatkozásoknak komplexnek kell lenniük, esetenként több műszaki megoldást kell kombinálni, és a tervezésnél az erózióval veszélyeztetett terület tágabb környezetét, így az egész vízgyűjtő területet kell figyelembe venni.

Az erózió megelőzését a VP4-4.4.2.1-16: Vízvédelmi célú nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése elnevezésű pályázat is segíti. A felhívás célja a területi vízvisszatartás elősegítése, az éghajlatváltozással összefüggő problémák kezelése, valamint vizeink mennyiségi és minőségi védelme. A beruházások csökkentik a felszíni vizeket érő eróziós, deflációs hatásokat, mérséklik a kijuttatott anyagok lemosódását, ezáltal jobb vízellátású terület kialakítását eredményezik.

A felhívás keretében a támogatható tevékenységek köre: területi vízvisszatartást szolgáló vízi létesítmények kialakítása, fejlesztése, a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken; rrózió elleni védelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése (terasz, sánc, padka, bakhát, rőzsefonat, talajfogó gát, gyepes gyűjtőárok).

A rendelkezésre álló keretösszeg 1,38 milliárd Ft. A támogatás 90%-os támogatási intenzitású. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege projektenként: területi vízvisszatartást szolgáló vízilétesítmények kialakítása, fejlesztése esetén: maximum 810 000 eurónak megfelelő forint összeg; erózió elleni védelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése esetén: maximum 810 000 eurónak megfelelő forint összeg.

A támogatási kérelmek benyújtására 2017. március 1-től 2019. március 1-ig van lehetőség. A következő értékelési határnapok: 2018. június 1., 2018. szeptember 3., 2018. december 3., 2019. március 1.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!