MATE: A tananyag lépést tart az agrárium digitális kihívásaival

Agro Napló
Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn hosszútávon akár egy új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen.

A REGIONalStrategies 4 FOOD 4.0 elnevezésű nemzetközi programban hét ország agrárminisztériumai, regionális fejlesztési szervezetei, valamint felsőoktatási intézményei vesznek részt. A program során a MATE elsősorban azt vizsgálta, hogy a Sevillai Egyetem nagy sikerű „Digitális Mezőgazdaság és Agrár Élelmiszer Innováció” mesterképzési programja hogyan ültethető át a Dél-Dunántúli régióba. Ennek első lépéseként megtörtént a MATE oktatóinak képzése, valamint tananyagok is készültek, amelyek fókuszában a precíziós termelés, a robotok, a drónok, valamint az agráriumban és az élelmiszeriparban használt okos megoldások álltak. A megújított tananyagokat pedig a hallgatók bevonásával értékelik majd – értesült a MATE közleményéből az Agro Napló.

„Az elmúlt évtizedekben robbanásszerű technológiai fejlődés valósult meg az agráriumban. A MATE egyik legfontosabb küldetése, hogy reagáljon ezekre a 21. századi kihívásokra és naprakész tudással vértezze fel hallgatóit. Ebbe a stratégiába illeszkedik ez a nemzetközi projekt is, amelynek ismeretanyaga beépül az agrárképzésbe. Mindez pedig szorosan illeszkedik a szakpolitikai törekvésekhez is.”

– emelte ki a program kapcsán dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes, a program fővédnöke. Hozzátette: a Kaposvári Campus számára stratégiai fontosságú, hogy támogassa a térség gazdaságfejlesztését, a projektnek köszönhetően pedig ez a szerep is tovább erősödhet.

A MATE kiemelt célja, hogy a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökséggel együttműködve a projekt illeszkedjen Magyarország Digitális Agrárstratégiájába. A program a MATE több intézetének összefogásával valósul meg; a gesztorálást a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet végzi, míg a szakmai megvalósításban a Környezettudományi Intézet és a Műszaki Intézet vállalt szerepet.

(Forrás: MATE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

Indul a második Nagy Diák Agrárteszt!

A közhiedelemmel ellentétben már nem puttonyos szőlőszedők és sáros gumicsizmák jelentik a mezőgazdaságot. Az agrárterület is felzárkózott a high-tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!