Máshogy alakul át az MVH, és nem lesz létszámcsökkenés

Agro Napló
A Magyar Időknek adott interjút Viski József, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nemrég kinevezett elnöke, melyben elmondta, hogy a Magyar Államkincstárba integrálódik a december végén megszűnő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központi szervezete, így a korábbi elképzelésekkel ellentétben egy intézményen belül maradnak a kifizetőügynökségi és a központi irányítási feladatok is.

Viski beszámolt arról, hogy a korábban megismert átalakítás forgatókönyve megváltozott. A jelenlegi döntés szerint az MVH központi hivatalát egyben tartva olvasztják be a Magyar Államkincstárba. A megyei kirendeltségek pedig január elsejével a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek.

A korábbi elképzeléssel ellentétben az FM nem kap új feladatot, de a tárca továbbra is ellátja a szakmai irányítást a közvetlen agrártámogatások felett. A minisztériumban készülnek majd az úgynevezett EMGA-források elosztásához szükséges jogszabályok és iránymutatások is. A vidékfejlesztési támogatások, vagyis az EMVA-s források tekintetében pedig továbbra is a Miniszterelnökség gyakorolja majd az irányító hatósági feladatokat.

Az átalakításokkal kapcsolatban jelezte, a hivatal dolgozóira várhatóan nem vonatkozik az általános 20 százalékos létszámcsökkentés, így munkájukra a továbbiakban is számítanak majd.

A gazdákra vonatkozóan azt ígérte, hogy semmiképpen nem szenvedhetnek hátrányt az MVH ügyfelei azzal, hogy átalakul a hivatal. Az egyetlen, amit az átalakításból észrevesznek majd, hogy más lesz a támogatások kifizetésével foglalkozó szervezet neve, és megváltozik az épületen lévő névtábla. Viski ügyfélbarát hozzáállást is ígért. Ahogy fogalmaz, "Fő feladatul kaptam, hogy ne egy ellenőrző hivatal, hanem kifizető ügynökség legyünk. A gazdák munkáját indokolatlanul hátráltató ellenőrzéseket pedig hagyjuk el."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!