Másfél milliárd forintos kormánytámogatás élelmiszeripari beruházásokhoz

Agro Napló
A Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében három élelmiszeripari cég 2,6 milliárd forint összegű beruházásához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) még le nem között forrásai terhére – jelentette be a pénzügyminiszter május első felében, a támogatási szerződések aláírása alkalmából.
Fotó: PM

Varga Mihály hangsúlyozta – közölte a kormányzati hírportál –, a válság idején ösztönözni kell a beruházásokat, a támogatásokat pedig meg kell többszörözni.

A kormány tavaly több mint 4 ezer milliárd forintot fordított beruházások támogatására, idén ez az összeg 6172 milliárd forintot, jövőre pedig 7308 milliárd forintot tesz ki. Mindezt a magyar gazdaság újraindításának céljaira szánják – ismertette.

A magyar élelmiszeripar szereplői bíznak a jövőben, fejlesztenek, és ezzel hozzájárulnak a gazdaság pandémia utáni újraindulásához – mutatott rá Varga Mihály.

Tájékoztatása szerint a Félegyházi Tej Kft. 820 millió forintos beruházását, a Márka Üdítőgyártó Kft. közel egymilliárd forintos beruházását, illetve az édességeket gyártó U és U Kft. több mint 830 millió forintos beruházását egyenként 500-500 millió forinttal támogatja a kormány. A szóban forgó vállalkozások a GINOP élelmiszeripari beruházásokat támogató - az első negyedévben meghirdetett – pályázat nyertesei.

Varga Mihály elmondta: a magyar válságkezeléshez illeszkedő lépés, hogy a GINOP forrásait a megváltozott gazdasági helyzethez igazították. A GINOP a 2014-2020 közötti uniós fejlesztéspolitikai időszak legnagyobb operatív programja, összesen 3 ezer milliárd forinttal segíti a kis- és közepes vállalkozásokat – emlékeztetett.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország lépéselőnyben lehet az uniós tagállamok között a gazdaság újraindításában. Ez az elmúlt évtized gazdasági teljesítményének, a jó oltási eredményeknek és a beruházásösztönző, illetve adócsökkentő gazdaságpolitikának köszönhető – jegyezte meg utalva arra, hogy a mostani válságkezelés nagymértékben eltér a 2008-astól. A keleti vakcinák beszerzése sok vitát váltott ki, utólag azonban jó döntésnek bizonyult, azóta már több nemzetközi hatóság jóváhagyta ezeket az oltóanyagokat – fűzte hozzá.

A magyar gazdaság idén várhatóan 4,3 százalékkal, jövőre pedig 5 százalék feletti mértékben fog bővülni – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Hozzátette: ezzel az ország visszaáll arra a növekedési pályára, amelyen a járvány kitörése előtt haladt, Magyarország újra azon uniós országok közé tartozhat, ahol a gazdaság a leggyorsabban növekszik – prognosztizálta Varga Mihály.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!