Másfél hektáros mandulaültetvényt adtak át Balatonakalin

Agro Napló
A magyar gazdaságnak kiemelkedő prémiumtermékekre van szüksége, ezt teremtheti meg a most telepítendő másfél hektáros mandulaültetvény - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Balatonakalin, az ültetvény első fájának elültetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a másfél hektáros önkormányzati tulajdonban lévő mandulaültetvény megteremti az alapját egy nagyobb szabású projektnek, amely szintén Balatonakalin, egy 65 hektáros területen valósulhat meg a közeljövőben. A mandulaültetvény területén kísérleti telep létesítését is tervezik, amely a foglalkoztatás bővülését és a feldolgozóipar fellendítését eredményezheti - hangsúlyozta Feldman Zsolt.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Balatonakalit olyan településnek nevezte, ahol komoly értékteremtés zajlik, és azt bizonyítja, hogy az innováció akkor sikeres, ha az a közösséget szolgálja.

Feldman Zsolt azt hangsúlyozta, hogy a "magyar gasztronómiában tátongó űrt" sikeresen szűntetheti majd meg a balatonakali mandula. Koncz Imre, Balatonakali független polgármestere úgy fogalmazott, hogy "egy kis település nagy ünnepe" a 466 darabos mandulaültetvény megteremtése, mely szavai szerint a legnagyobb önkormányzati tulajdonban lévő ilyen létesítmény, ahová a közeljövőben egy feldolgozó üzemet is terveznek.

A polgármester felidézte, hogy Balatonakalin szaporították ki 1960-ban az akali 60-as papírhéjú mandulát, hozzátéve, hogy a településen mindig is komoly hagyományai voltak a mandulatermesztésnek.

Ennek a hagyománynak az ápolását jelentette, amikor 2011-ben elhatározta a képviselőtestület a mandulaültetvény létrehozását és saját területet szerzett ennek megvalósítása érdekében - hangsúlyozta Koncz Imre.

Az érintett minisztériumok és szervezetek megállapodása értelmében megindult az a folyamat, amelynek eredményeként a település 65 hektáros területe szintén önkormányzati tulajdonba kerülhet a közeljövőben, ahol még nagyobb mennyiségben folyik majd a mandulatermesztés - fogalmazott a polgármester.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!