Már májusban is zajlik az egyéni gazdaságok júniusi összeírása

Agro Napló
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. május 15. és június 15. között mezőgazdasági összeírást hajt végre „Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2019” címmel, az Európai Parlament és a Tanács rendeleteinek, valamint az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programnak (OSAP) az idei évre szóló jogi szabályozásának megfelelően – közli a KSH honlapján.

A KSH felhívja az érintettek figyelmét, hogy az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező.

A gazdáknak a használatukban lévő földterületről, a szántóföldi növények vetésterületéről, a szőlő- és a gyümölcsös-területekről, ültetvényekről, a június 1-jei állatállományról és a január óta bekövetkezett állatállomány-változásról kell adatokat szolgáltatniuk.

Az adatszolgáltatás a gazdaságra vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gazdasághoz kapcsolódóan hány személy részesül esetleg különböző jogcímeken támogatásban. A földterületi adatokról használat (és nem tulajdon) szerint, az állatállományról a gazdasághoz kapcsolódóan az istállózás helyétől függetlenül kell adatokat szolgáltatni.

Az európai uniós adatszolgáltatási kötelezettség több olyan kérdésre is kiterjed, amelyek nem szerepelnek a kérdőíven. Ezeket az információkat adminisztratív nyilvántartásokból veszi át a hivatal a vonatkozó adatvédelmi jogszabályok szigorú betartása mellett.

Az összeíráshoz két kérdőív kapcsolódik: az Egyéni gazdaságok júniusi összeírása (kiemelt egyéni gazdaságok) - (OSAP 2417), ennek elektronikus kitöltése kötelező a jelentős mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni gazdaságok számára. Az adatszolgáltatás a levélben vagy e-mailben megkapott felhasználói azonosító és jelszó megadásával a következő felületen lehetséges: emezo.ksh.hu A határidő: 2019.06.15.

Amennyiben a kitöltéshez segítségre van szükség, ezt a KSH munkatársai szívesen megteszik. Csak azt kérik, hogy megyéje kiválasztása után vegyék fel a kapcsolatot velük a megjelölt elérhetőségeken.

Az Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2019 – (OSAP 2218) elnevezésű adatgyűjtés két szakaszból áll: az elektronikus kitöltési lehetősége azoknak van, akik erről levélben vagy e-mailben tájékoztatást kaptak. Az adatszolgáltatás a megkapott felhasználói azonosító és jelszó megadásával a következő felületen lehetséges: emezo.ksh.hu Az adatszolgáltatás ezen formája 2019. május 15–26. között lehetséges. Amennyiben az érintett nem végez mezőgazdasági tevékenységet, a KSH azt kéri, hogy néhány kérdés megválaszolásával mégis  teljesítse adatszolgáltatási kötelezettségét.
Akik élnek ezzel a lehetőséggel, azokat az összeíró már nem keresi fel.

Az összeírás terepi szakaszának ideje: 2019. május 27–június 15. Amennyiben az elektronikus kitöltési szakaszban a kitöltéssel kapcsolatosan vagy a terepi időszak során az összeírással kapcsolatos kérdése van valakinek, a KSH munkatársai szívesen állnak rendelkezésre. Csak azt kérik, hogy megyéje kiválasztása után vegyék fel velük a kapcsolatot a megjelölt elérhetőségeken – olvasható a KSH tájékoztatásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!