Már lehet bambermicint használni a házityúkoknál!

Agro Napló
Megjelent az Európai Bizottság 2022/634 végrehajtási rendelete, amelyben a bambermicin anyag állati eredetű élelmiszerekben előforduló maximális maradékanyag-határértékét határozták meg.

A Bizottság rendelet útján szabályozza az élelmiszer-termelő állatoknál és az állattenyésztésben használt állatgyógyászati vagy biocid termékek farmakológiai hatóanyagainak maradékanyag-határértékeit (a továbbiakban: MRL).

A Huvepharma N.V. vállalat 2019-ben nyújtott be kérelmét az Európai Gyógyszerügynökséghez (a továbbiakban: Ügynökség) a bambermicinre vonatkozó meglévő bejegyzésnek a házityúkok szöveteire történő kiterjesztése iránt – értesült az Agro Napló.

A Bizottság az Ügynökség szakértői véleményére alapozva megállapította a bambermicin házityúkoknál való alkalmazására vonatkozó számszerű, a természetes arányban jelenlévő izomra, bőrre és zsírra, a májra és a vesére alkalmazandó MRL-eket, ugyanakkor nem javasolta az emberi fogyasztásra szánt tojást termelő állatoknál való alkalmazást.

Ezért a 37/2010/EU rendelet mellékletét jelen rendelet mellékletének megfelelően szükséges módosítani.

A rendeletet az Európai Unió Hivatalos Lapjában hirdették ki, amely 2022. április 13-át követő huszadik napon lép hatályba.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!