Már készülnek a karácsonyra a halgazdaságokban

Agro Napló
Elkezdődött az őszi lehalászás időszaka a hazai halgazdaságokban. Az étkezési haltermelés 80 százalékát még mindig a ponty adja.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) tájékoztatása szerint itthon jelenleg mintegy 26 ezer hektáron üzemel halastó, amelynek jelentős részét októberben és novemberben halásszák le a termelők. Ilyenkor jellemzően az étkezési méretű halakat emelik ki a tavakból, ahogyan a horgásztavakba és a természetes vizekbe is ilyenkor telepítik be a halakat - írta a Magyar Idők.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a magyar tógazdaságokban nevelt halak mennyisége az elmúlt évben meghaladta a 21 ezer tonnát. A magyarországi haltenyésztés meghatározó faja továbbra is a ponty, amely 2017-ben a tógazdaságokban termelt étkezési halak 81,1 százalékát tette ki. A Ma-Hal adatai alapján tavaly 17 500 tonna pontyot termelt az ágazat. A növényevő halfajok közül az elmúlt évben az amur a fogyasztásra szánt mennyiség 3,8 százalékát, a fehér busa 5,8 százalékát, a pettyes és hibrid busa pedig az 1,4 százalékát adta.

Az étkezési méretű ragadozó halak – a csuka, a harcsa és a süllő – lehalászott mennyisége 2017-ben 284 tonna volt, ami az előző év adatához képest 2,9 százalékos csökkenést jelent. Az AKI szerint a magyarországi tógazdasági haltermelés legnagyobb részét évek óta ugyanaz a három régió adja: a Dél-Dunántúl, az Észak-Alföld és a Dél-Alföld. 2017-ben, ahogy a korábbi években is, Hajdú-Bihar megyében termelték a legtöbb halat. Ezenkívül jelentős mennyiséget halásztak le Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyében is.

A szervezet tájékoztatása szerint a magyarországi fogyasztói gyakorlat az elmúlt években nem változott, a vásárlók még mindig a húsvéti és karácsonyi időszakban keresik legjobban a halakat. Az igény ugyanakkor egyre inkább a feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékekre összpontosul. Az ágazat képviselői és az agrártárca törekszik a hazai halfogyasztás növelésére, hiszen az egy főre jutó hat kilogrammos mennyiség messze elmarad az uniós átlagtól, ami eléri a 25 kilót. Ezt a célt szolgálja a fogyasztási célú hal forgalmi adójának csökkentése is, a várakozások szerint az intézkedés hatására érdemi elmozdulást sikerül elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!