Már feljelentések is történtek a fipronilos tojások ügyében

Agro Napló
Több mint 280 tojás és tojástermék minta ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a határérték feletti fipronil szennyezés miatt két esetben tett feljelentést – közölte a hatóság az MTI-vel. A jogsértő termékeket mindkét esetben kivonták a forgalomból.

A hivatal augusztus 4. óta folyamatosan vizsgálja a tojást és tojástermékeket, eddig több mint 280 tojás és tojástermék minta laboratóriumi vizsgálata során csaknem 230 tétel mérését zárták le a szakemberek – írja a Nébih.

A hatóság honlapja szerint határérték feletti mennyiségű fipronilt csütörtökön is mértek friss tojásban Magyarországon, előtte augusztus 31-én több tételben, szeptember 7-én és 12-én pedig Romániából származó fagyasztott tyúkokban mutattak ki.

A hatóság szeptember elején az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült arról, hogy határérték feletti fipronilt tartalmazott

  • a Kastner Kft., 
  • a Koktélmánia Kft. és 
  • a RaspiI Kft. által forgalmazott tojássárgája, 
  • az Eifix-Eiweiss márkájú és
  • az EIPRO Vermarktung GmbH által gyártott tojásfehérje, valamint
  • a 24 darabos kiszerelésű De Banketgroep B.V. által gyártott Mini-waffel - olvasható a Nébih honlapján.

Ezeket a termékeket nyomon követik, illetve kivonták a forgalomból.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként. Rovarok és atkák ellen hatásos, azonban élelmiszer célú állatok esetében nem használható. Az elmúlt hetekben több európai uniós tagállamban is találtak fipronillal szennyezett tojást, tojásterméket – írta az MTI.

Folyamatosan bővül a biztonságos cégek listája

Megkezdte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a vizsgálati jegyzőkönyvek kiállítását azon tojáspiaci szereplők számára, akik nyilatkozatban deklarálták, hogy nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve ilyen tartalmú alapanyagokat.  A vállalkozások nyilatkozatuk igazolására maguk kértek hatósági vizsgálatokat – tájékoztatott a Baromfi Termék Tanács. A hivatal eddig 15 cég 25 telepe kapcsán mutatta ki, hogy a megmintázott tojástermékekben nincs szermaradék. E cégek a hazai tojástermelés csaknem 50 százalékát teszik ki. A Nébih folyamatosan állítja ki a vizsgálatokról szóló további jegyzőkönyveket is.

Eddig 15 tojáspiaci vállalkozás számára állított ki vizsgálati jegyzőkönyvet a Nébih arról, hogy a vállalkozások nem használnak fipronil alapú rovarirtó szereket, illetve olyan alapanyagokat, amelyek fipronilt tartalmaznak.

A hatósági eljárásban a hivatal eddig
az Aranykorona Zrt. - 8000 Székesfehérvár, Börgöndi út 53.
a Benkő Kft. - 6041 Kerekegyháza, Damjanich u. 18.
a Biotojás Kft. - 6041 Kerekegyháza, Kaszatanya dűlő 37.
a Családi Tojástermelő Kft. - 1102 Budapest, Hölgy utca 21/A.
Dr. Kalhammer Mátyás e.v. - 5553 Kondoros, Szénási út 10.
a Familliatrió Kft. - 6041 Kerekegyháza, Andrássy u. 56/A.
a Gyermelyi Tojás Kft.- 2821 Gyermely, Bajnai út 1.
a Kaposvári Egyetem mintaüzeme - 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
a Kereki Tojás Kft. - 6041 Kerekegyháza, Klapka utca 21/B.
a Lászlóék 2002 Bt. - 3212 Gyöngyöshalász, Tímár u. 8.
a Major Kft. - 2300 Ráckeve, Godány út 5.
a Mizsetáp Kft. - 6050 Lajosmizse, Mizse tanya 91/A.
a Németh Zoltán e.v. - 2317 Szigetcsép, Arany János utca 24.
az Ortoko Bt. - 6042 Fülöpháza, II. körzet 241/1.
a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. - 3900 Szerencs, Rákóczi út 59.

tojástermékeiről mutatta ki, hogy nincs bennük szermaradék. E vállalkozások együttesen a hazai tojástermelés csaknem 50 százalékát adják.

Máig számos tojáspiaci vállalkozás írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben deklarálják, hogy termelésüket fipronil mentes módon végzik. Az aláírók között a Tojásszövetség Intéző Bizottságának tagjai és a Koronás Tojás védjegyet használó cégek egyaránt szerepelnek. A vállalkozások nyilatkozatuk hitelességének alátámasztására maguk kezdeményeztek hatósági vizsgálatokat.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének Intéző Bizottsága továbbra is nyomatékosan kéri a piaci szereplőket, hogy saját hatáskörben intézkedjenek termékeik visszahívásáról, ha feketén beszerzett, illegális állatgyógyászati készítményeket használtak fel, vagy - a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataként - gyanújuk szerint hamisított készítménnyel kezelték állományaikat. A szövetség kéri, hogy minden tojáspiaci szereplő tegyen eleget a felhívásnak, tehát azok is, amelyek nem tagjai a Baromfi Termék Tanácsnak (BTT).

A Nébih folyamatosan végzi a begyűjtött minták hatósági laboratóriumi vizsgálatát, és állítja ki a vizsgálati jegyzőkönyveket. A Baromfi Termék Tanács, illetve a Tojásszövetség nyilvánosságra hozza és folyamatosan frissíti azon cégek listáját, amelyek fipronil mentességi nyilatkozatot írtak alá, illetve fipronil mentes gazdálkodásukról a Nébih vizsgálati jegyzőkönyvet állított ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!