Már elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási kérelmek, bejelentések

Agro Napló
Már elektronikusan is benyújthatják – július elejétől – a halgazdálkodásban érintett gazdasági szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül – tette közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) MAHOP-3.2-2016 „Az uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítása” elnevezésű projektnek köszönhetően tovább erősíti eszköztárát az illegális tevékenységet végzők kiszűrésével szemben. Emellett lehetővé teszi a halgazdálkodási szakterületen is az ügyfelek részére az elektronikus ügyintézést.

A most kezdődött fejlesztés révén lehetővé vált a Halgazdálkodási törvény által előírt nyilvántartásba vételi kérelmek, bejelentések egy részének elektronikus úton történő benyújtása a Nébih ügyfélprofil rendszerén (ÜPR) keresztül. Az érintettek a felületet az ÜPR ügykatalógusában a „Hal és vad” főkategória majd ezen belül a „Horgászat, halászat, halgazdálkodás” szakterület alatt érhetik el.

Jelenleg az ügyfélprofil rendszeren keresztül elektronikusan intézhető például: a fogási napló összesített adatainak beküldése; a halgazdálkodási jog gyakorlásának regisztrációja;  a halgazdálkodási terv benyújtása továbbá megnézhetők a halgazdálkodási és halfogási tevékenységekkel kapcsolatos saját adatok is Ám a Nébih a jövőben tovább fejleszti az online indítható ügyek körét.

A fejlesztés eredményeként elkészült az a tematikus portál is, ahol az érintettek, érdeklődők tájékozódhatnak a Halgazdálkodási vízterületek közérdekű adatairól, valamint a – bejelentések alapján évenként összesített – fogási és telepítési adatokról – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
„Költöznek” az alföldi halak

„Költöznek” az alföldi halak

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!