2024. április 20. szombat Tivadar

Már csak másfél hónapja van közel 60 ezer őstermelőnek az adategyeztetésre

Agro Napló
Több mint 58 ezer gazdálkodó nem aktualizálta, illetve nem érvényesítette őstermelői igazolványát. Nem érvényes és nem aktualizált adatokkal őstermelőként értékesítési tevékenységet nem lehet folytatni.

A mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) Kormányrendelet 7. § (1) bekezdését összefoglalva a földterületekre, az állattartásra alkalmas épületekre, a vadon gyűjthető termékek engedélyére valamint a termesztett növénykultúrák vagy nevelt állatok körére és mennyiségeire vonatkozó adatokban történt változásokat azoknak az őstermelőknek is be kell jelenteniük, akik nem folytatnak értékesítési tevékenységet. Ezeket az adatokat idén június 17-ig kell aktualizálni.

Az őstermelői igazolványban szereplő személyes adatokban (pl. név, lakcím, adószám), a közös őstermelői tevékenységben részt vevők személyében, valamint az őstermelői tevékenységi körben és az értékesíteni kívánt termékkörben történt változásokat legkésőbb tizenöt napon belül, de még az értékesítési tevékenység megkezdése előtt be kell jelenteni. Tizenöt napon belül kell jelezni azt is, ha már egyáltalán nem végez őstermelői tevékenységet ez esetben az igazolvány érvénytelenítésére, bevonására van szükség.

Ha az adatok határidőben történő aktualizálásáról megfeledkezik, akkor az őstermelői tevékenység végzésétől két hónaptól akár két évig terjedően is eltilthatják az ellenőrző hatóságok. Az igazolvány módosítása, érvényesítése vagy bevonása személyesen, a bejelentett lakcím szerinti falugazdásznál kérelmezhető.

Az ügyintézés során az érvényes, személyazonosításra alkalmas dokumentumoknak és az őstermelő igazolványnak is rendelkezésre kell állnia, valamint közös igazolvány esetén az őstermelő családtagoknak is meg kell jelenniük. Az ügyintézés díjmentes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Kihirdették a 2023-as őszi adócsomagot

Az Országgyűlés elfogadta, és kihirdetésre került az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvény, melynek a kamarai tagságot éri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!