Magyarország termelte a legtöbb napraforgót az Európai Unióban

Agro Napló
A több mint 1,8 millió tonna betakarított napraforgóval Magyarország az első helyen végzett az Európai Unióban az idén - számolt be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Dunaharasztin tartott szakmai fórumán.

A tavalyi visszaesés után az idei első fél évben már közel 11 százalékos a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értékének növekedése, és a várakozások szerinti második fél évi eredményekkel "a mezőgazdaság nagy mértékben lesz részese" az idei várt 2,5 százalékos GDP-bővülésnek. Az agrár külkereskedelem az első hét hónap adatai alapján várhatóan eléri a 2015-ös mintegy 8 milliárd eurós exportszintet - mondta, megjegyezve: az agrártermékek részesedése a külkereskedelmi forgalomból az első 7 hónapban mintegy 8,5 százalék, a külkereskedelmi aktívumból 26 százalék fölött van.

A nyári betakarítás hozamai minden növény esetében nőttek. Az őszi betakarítás friss adatairól szólva elmondta: a kukorica betakarítása félidőben jár, az átlagtermés jelenleg 8,3 tonna hektáronként, így "bőven 8 millió tonna felett lesz a kukoricatermés idén". Hozzátette: szintén jó termés várható burgonyából, valamint cukorrépából. A vetési munkákról szólva jelezte, hogy a repcéé befejeződött, az árpa 80, a búza 50 százaléknál tart.

Czerván György kiemelte, hogy a KSH júniusi adatai szerint a szarvasmarha-állomány 832 ezer volt, amely 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a tehénállomány 377 ezres száma az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékos növekedés, míg a tejelő állomány 214 ezer volt, 1 százalékkal több a tavalyinál.

A sertésállomány a piaci válság következtében némileg - 3,2 százalékkal - csökkent az előző méréshez képest. A sertéspiacon helyreállt a kereslet, új piacok jelentek meg, és "az utóbbi 5 hónapban egyharmaddal emelkedett a felvásárlási ár" - jegyezte meg.

A tejpiacon kedvező fejleménynek nevezte, hogy az elmúlt időszak növekvő nemzetközi keresletének köszönhetően emelkedésnek indult a tej termelői ára, továbbá emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az idei évben 63,5 milliárd forintot biztosít az ágazat helyzetének stabilizálására.

(MTI)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folytatódik az esős idő

Folytatódik az esős idő

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvesség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!