Magyarország az izocukorgyártásban Európa élmezőnyéhez tartozik

Agro Napló
Hazánk a kukoricából előállított izocukorgyártást tekintve Európában az élmezőnyhöz tartozik – emelte ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára január végén a tiszapüspöki KALL Ingredients Kft.-nél tett látogatásán.
Fotó: AM

Mint mondta – tette közzé honlapján az AM –, a hazai vállalkozások tükröt tartanak országunknak, megmutatják a magyar vállalkozó kedvet, valamint a sikerhez szükséges kitartást és türelmet.

Az államtitkár hangsúlyozta: a mezőgazdasághoz kötődő piaci szereplőknek az átlagnál is nehezebb a helyzetük, mivel több fronton is helyt kell állniuk. A legfontosabb célkitűzés ezért a magyar vállalkozások támogatása – tette hozzá.

Emlékeztetett: az éves uniós termelés mintegy negyven százalékát, félmillió tonnát Magyarország állítja elő az izocukorból, aminek mintegy 70 százalékát exportálják. A magyar tulajdonban lévő Kall Ingredients Kft. évi 500 ezer tonna kukoricát dolgoz fel, ezzel termelőkapacitása az egyik legnagyobb a térségben.

Tóth Anett, a KALL Ingredients Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kukoricafeldolgozó vállalat egyfajta zászlóshajóként egyszerre több szegmenst is képes kiszolgálni, nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekelt. Az Agrárminisztérium által tavaly elindított 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programra nyújtottak be pályázatot, illetve a Nagyvállalati Beruházási Programból 3,4 milliárdos fejlesztéshez közel 1,7 milliárd forintot nyertek el, amiből 2022-ben egy új üzemegységet szeretnének nyitni. 

A vállalat 2017-ben kezdte el a termelést, és rá két évre elnyerte a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat, amit azok a hazai agrárgazdasági vállalkozások kaphatnak meg, amelyek tevékenységükkel bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak a minőségi munkavégzésnek, a jó minőségű termékek előállításának – idézi fel az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!