MENÜ

Magyarország aktív szerepet vállal a nemzetközi összefogásban

Agro Napló 2019.10.22.

Magyarország aktív szerepet vállal a nemzetközi mezőgazdasági és környezetvédelmi segítségnyújtásban, mert nemzetközi összefogásra van szükség a fenntartható fejlődési célok eléréséhez – hangsúlyozta Szinay Attila, az Agrárminisztérium (AM) közigazgatásért felelős államtitkára a Zöldgazdasági Világszervezet (WGEO) által szervezett magas szintű szakértői konferencián az Egyesült Arab Emírségekben.

 

A szaktárca közlése szerint – amit az Agro Napló is megkapott - Szinay Attila hozzászólásában elmondta: a magyar szaktárca a fenntarthatóság jegyében számos programot működtet sikeresen. A rövid ellátási láncok és termelői piacok fejlesztése, az élelmiszerpazarlás elleni, „Maradék nélkül” elnevezésű kezdeményezés, illetve a klímaváltozás elleni küzdelemben hatékony erdőtelepítési támogatási program mind-mind a szóban forgó cél szolgálja. Hozzátette: a magyarországi erdőtelepítési program példa arra, hogyan lehet hatékonyan fellépni az éghajlati változások ellen.

Az államtitkár aláhúzta a biomassza alapú gazdaságfejlesztés fontosságát, valamint az erre vonatkozó stratégiai megközelítés szükségességét. Kiemelte továbbá, hogy Magyarország tudásátadással, az élelmiszer-előállítás és feldolgozás során kialakított jó gyakorlatainak megosztásával hozzá tud járulni az élelmezésbiztonság eléréséhez azokban az országokban, ahol szükség van rá. Ennek jegyében Magyarország együttműködik az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével, a FAO-val, ösztöndíjakat biztosít az agrárium területén a fejlődő országok számára, valamint Afrikában helyi képzéseket szervez agrár-szaktanácsadók oktatására.

A zöldgazdasági konferenciát október második felében tartották Dubajban. A két napos globális eseményen magas rangú állami vezetők, nemzetközi szervezetek, vállalatok képviselői vettek részt. A rendezvény célul tűzte ki, hogy segítséget nyújtson a világ országainak, gazdaságfejlesztési stratégiáik kialakításához, és hozzájáruljon a szegénység csökkentéséért, a nők és a fiatalok gazdasági helyzetének javításáért folytatott erőfeszítésekhez – olvasható az összegzésben.