MENÜ

Magyar természetvédelmi projektre is lehet szavazni az Európai Natura 2000 Díj döntőjében!

2018.03.22.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásban 2012-2016 között zajlott, a parlagi sasokat érintő mérgezések visszaszorítását célzó Helicon LIFE+ akció, ami egyedüli magyar természetvédelmi projektként bekerült az Európai Natura 2000 Díj 2018. évi döntősei közé!

Fotó: Morvai Szilárd

A Natura 2000 Európa legváltozatosabb élőhelyeinek hálózataként őrzi kontinensünk biológia sokféleségét. A Natura 2000 díjat az Európai Bizottság hozta létre 2014-ben azzal a céllal, hogy elismerje a különböző szervezetek és akciók természetvédelemi erőfeszítéseit.

A nevezési feltételeknek megfelelő hetvenöt pályázó közül huszonöt döntős maradt ringben. A díjat öt kategóriában ítélik oda: Természetvédelem, Társadalmi-gazdasági előnyök, Kommunikáció, Érdekek/felfogások összehangolása, valamint a Hálózatépítés és határokon átnyúló együttműködés. A független zsűri értékelésével párhuzamosan közönségszavazás is zajlik, ami 2018. április 22-én zárul. A győzteseket Brüsszelben, ünnepség keretében jelentik be 2018. május 17-én, melynek házigazdája Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos lesz.

A Helicon LIFE+ akció (http://imperialeagle.hu/hu) a „Természetvédelem” kategóriában került a Natura 2000 Díj döntőjébe. A sikerrel zárult projekt egyik legfontosabb feladata az volt, hogy a mérgezések felderítésében részt vevő szakmai csoportok munkájához egységes terepi, állatorvosi és rendőrségi protokollok készüljenek. A mérgezések felderítéséhez folyamatos terepi felmérések zajlottak, valamint több olyan módszert is sikerült bevezetni (lásd a háttér információknál), melyek a rendőri szervek munkáját is segítették. Mindezek azt eredményezték, hogy a ragadozó-mérgezések szempontjából a világon az egyik legjobban feltárt ország lett hazánk, és módszereink több európai uniós és nemzetközi szakmai irányelvbe is bekerültek. A Helicon LIFE+ sikerének fontos igazolása, hogy az Európai Unió újbóli támogatásának köszönhetően, PannonEagle LIFE projekt néven (http://imperialeagle.eu/hu) tovább folytathatjuk a megkezdett munkát 2017-2021 közti időszakban, de már kibővült, Kárpát-medencei hatókörrel: Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában és Szerbiában is jelentős akciók indulnak a ragadozó-mérgezések visszaszorítása és a parlagi sasok védelme érdekében.

Szavazataival a magyar lakosság is hozzájárulhat ahhoz, hogy a Helicon LIFE+ projekt a Natura 2000 Díj kitüntetettje legyen. Az európai uniós szavazófelület itt érhető el: (http://natura2000award-application.eu/finalist/3204)