MENÜ

Magyar nyelven is elérhetővé vált az ENSZ gyerekeknek szánt kézikönyve a klímaváltozásról

2016.10.27.

A természetfilmek révén valószínűleg sokunk számára a gyermekkor meghatározó élménye az óceánok és a szárazföld lenyűgöző látványa, bolygónk nyüzsgő, színes élővilága. Később aztán egyre többször szembesülünk az árvizekről, erdőtüzekről és más természeti katasztrófákról szóló hírekkel.

YUNGA rendezvény a FAO római központjában. ©FAO/ Alessia Pierdomenico

Az éghajlat változik, fenyegetést jelentve természeti környezetünkre és emberek millióinak megélhetésére. A hatása idővel csak erősödni fog, hacsak nem lépünk azonnal. És ebben a gyerekeknek is jut szerep.

A „Klímaváltozás Jelvényprogram” (Climate Change Challenge Badge) egy oktatócsomag, amely 5 és 18 év közötti gyermekek és fiatalok számára tartalmaz szórakoztató feladatokat a játszva tanulás szellemében.

A kiadvány a FAO és az Ifjúság és az ENSZ Világszövetsége (YUNGA), és további nemzetközi és hazai partnerek közös munkája révén jött létre. A Klímaváltozás Jelvényprogram elérhető és ingyenesen letölthető az internetről négy nyelven: angolul, oroszul, spanyolul és új elemként, magyarul is. Ezáltal a tanárok, gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakemberek könnyedén és egyszerűen beépíthetik azt a tananyagba.

A kézikönyvet és az ENSZ ifjúsági oktatókönyv-sorozatát a FAO klímaváltozás és energiaügyi szakértője, Reuben Sessa mutatta be a nagyközönségnek Budapesten, aki egyben a kötet szerkesztője és a FAO ifjúsági nagykövete is.

„Azért készült ez a színes kiadvány, hogy a gyermekeknek és fiataloknak is el tudjuk magyarázni, milyen szerepet játszik az éghajlat bolygónk életében, és hogy mi magunk erre milyen hatással vagyunk,” mondta. „Ennél fontosabb, hogy találhatók benne ötletek arra, hogyan változtathatnak hétköznapi szokásaikon vagy indíthatnak el változást közvetlen környezetükben egy jobb világ érdekében. A fiatalokon keresztül vezet az út egy sokkal fenntarthatóbb társadalom kialakításához.”

Az éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődési célok rövid bevezetése után a kézikönyv négy nagy téma köré csoportosul: a klíma maga az élet, a klímaváltozás okai, hatásai, megoldások. Az utolsó fejezet pedig részvételre buzdít. Mindezeken belül találhatók a különböző feladatok, a különböző korosztályok igényeinek megfelelően.

Az Ifjúság és az ENSZ Világszövetsége (YUNGA)

2009-es alapítása óta a YUNGA szoros együttműködést alakított ki az ENSZ szakosított szerveivel és más, a gyermek és az ifjúság területén működő civil szervezetekkel.

A YUNGA székhelye a FAO római központjában van.