Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai

Agro Napló
Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, az unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén az Európai Bizottság (EB) képviselője ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára – mondta az agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően Luxemburgban.

Nagy István kifejtette: ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket.

Magyarország számos alkalommal sürgette az elmúlt két évben a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások felülvizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat nem alkalmas a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, hiszen az csak az uniós, illetve az unión kívüli eredet feltüntetését írja elő. Ez az információ pedig nem elegendő a tudatos fogyasztói döntés meghozatalához.

Az agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén kiemelte, hogy egyértelműen a szabályok szigorítására van szükség a származási országok pontos megjelölésével.

A méhészeti ágazat támogatása, valamint a méz védelme, fogyasztásának népszerűsítése közös érdekünk, bátran keressük az üzletek polcain a magyar mézeket – hívta fel a figyelmet az agrárminiszterek tanácskozását követően Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!