2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar film nyert díjat a nyitrai Nemzetközi Agrofilm Filmfesztiválon

Agro Napló
Lehullt a lepel a 31. nemzetközi Agrofilm filmfesztivál legjobb alkotásairól: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a rendezvény védnöke, által odaítélt Osiris-díjat a német „Guardians of the Potato” (A burgonya őrzői) kapta, míg a fesztivál nagydíját a magyar ismeretterjesztő film, a Globál menü.

Anja-Brenda Kindler alkotása, a „Guardians of the Potato”, vizuális értékei mellett globálisan is fontos témaválasztásával tűnt ki. A film közel 50 percben mutatja be, ahogy a perui családok, kis birtokaikon gazdálkodva törekszenek 8000 éves hagyományaik megőrzésére – ami egyben saját túlélésük záloga is.

A burgonya egyike a legalapvetőbb élelmiszer-alapanyagainknak, Európában szinte heti gyakorisággal kerül az asztalokra. A dél-amerikai Andok hegység meredek lejtőin azonban a krumpli jelenti a létezés alapját. A klímaváltozás azonban a Quechua indiánokat is elérte már…

A szlovákiai Nyitrán megrendezésre kerülő Agrofilm, egy nemzetközi filmfesztivál, ami megpróbálja a mezőgazdasági témákat a mozivászon közvetítésével bárki számára érthetővé és főleg szórakoztatóvá tenni. A nézők így megismerhetik a legújabb élelmiszer-ipari trendeket, globális kérdéseket feszegethetnek, mint a klímaváltozás hatásai, földfoglalás, a természeti erőforrásaink csökkenése, vagy épp az, hogyan leszünk képesek 9 milliárd embert élelmezni 2030-ban.

Többek között ez utóbbi probléma áll Novák Tamás filmjének fókuszában, amivel a Globál menü a fesztivál nagydíját nyerte el.

Idén a fesztivál öt napja során 30 filmet vetítettek Nyitrán és más helyszíneken, benne több hazai alkotással is, a több mint 100 beküldött pályázatból válogatva.

A rendezvényt a Szlovák Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a Nyitrai Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Centrummal együttműködésben és a FAO védnöksége alatt rendezték. Az évek során közel 4000 filmet vetítettek a fesztivál keretében.

Forrás: MTI/FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!