Magyar-brazil agrártárgyalások: technológiaátadás, tudástranszfer

Agro Napló
Nagy István  hivatalában fogadta és megbeszéléseket folytatott Fernando Silveira Camargoval, a brazil Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszer-ellátási Minisztérium innovációért, vidékfejlesztésért és öntözésért felelős államtitkárával, aki hivatalos látogatásra utazott hazánkba – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval a megbeszéléseket követően.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az agrártárca vezetője köszönetét fejezte ki azért, hogy a brazil hatóságok egyszerűsítették az exportbizonyítványok engedélyeztetésének folyamatát. Így a magyar áruk könnyebben megjelenhetnek a brazil piacon.

Nagy István elmondta: Magyarország együttműködő partnerként felajánlja Brazíliának tudományos bázisát, a minőségi mezőgazdasági termékek előállításának terén rendelkezésre álló értékes ismereteit, ami alkalmassá teszi hazánkat arra, hogy nemzetközi viszonylatban is érdemi hozzájárulást biztosítson az élelmezéssel kapcsolatos kérdések megoldásához.

A megbeszélésen szóba került, hogy a brazil mezőgazdasági kutatóintézet kész magyar kutatókat fogadni rövid időszakokra az intézmény országos hálózatában, és nyitott közös projekteket indítani magyar társszervezeteivel. A lehetséges együttműködés területei: édesvízi haltenyésztés, erdészet, paprikatermesztés, szakemberképzés, bor és mangalica promóció, de az öntözés is kiemelt szerepet kaphat az együttműködésben.

A megbeszélésen arról is tárgyaltak még, hogy egy, a vetőmagtermesztés, mintakertek terén létesítendő közös magyar-brazil együttműködéssel helybe tudják vinni a segítséget Afrikába. Elősegítve ezzel a nehéz élelmezésügyi helyzetben lévő országok mezőgazdasági termelésének hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint a népesség helyben tartását – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!