Magyar agrársegítség Boszniának

Agro Napló
A mezőgazdaság minden országban a legfontosabb ágazatok közé tartozik, ezért mind az uniós tagállamoknak, mind pedig az EU-tagságra pályázóknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az agrárkérdésekre – mondta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke március első felében az MTI-nek.

Font Sándor a bosznia-hercegovinai parlamenti twinning program regionális videokonferenciáját követően nyilatkozott a távirati irodának a megbeszélések tapasztalatairól. A rendezvény uniós támogatással készíti fel az EU-csatlakozás várható nehézségeire a balkáni államot, amely ezúttal mezőgazdasági kérdésekre kapott választ a többi résztvevőtől.

Az uniós tagjelöltségre pályázó Bosznia-Hercegovinával Magyarország, Ausztria és Horvátország parlamentjei konzorciumi társulásban osztják meg tapasztalataikat.

Font Sándor hangsúlyozta: mindhárom ország külön, eltérő feltételekkel csatlakozott az EU-hoz, így mindegyiküknek más nehézségekkel kellett megküzdeniük a társulási folyamat során. A balkáni államnak sem lesz egyszerű dolga, hiszen föderatív köztársaságként rendkívül bonyolult államigazgatást működtet, márpedig az EU-taggá válás az egységesebb országok számára is nehéz feladat – mutatott rá az országgyűlési képviselő, aki szerint épp emiatt különösen indokolt, hogy a régebbi tagállamok felajánlják segítségüket a csatlakozási folyamatban.

A bizottsági elnök beszámolója szerint a megbeszélés résztvevői főként intézményi kérdésekről tanácskoztak, valamint a gazdáknak ajánlható képzésekről, felkészítő programokról, amelyek felvilágosíthatják a termelőket a teljesítendő feltételekről, és az ezzel járó támogatásokról.

Font Sándor kiemelte: a mezőgazdaságé a legnagyobb az összes csatlakozási joganyag közül, és az agrárium abban is kivétel, hogy uniós irányítás alatt áll. A csatlakozóknak ezért ezen a téren kiváltképp érdemes figyelembe venniük a régebbi tagállamok tapasztalatait - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!