Magas terméshozamok, a kukoricában visszaesés

Agro Napló
Jól haladnak az őszi betakarítási munkák, az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, a kukorica kivételével minden növény hozama 5-17 százalékkal nőtt. A hazai ellátás biztosított és jut bőven kivitelre is – közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően – írta az MTI csütörtök este.

Czerván György elmondta: a múlt héten bőséges csapadék hullott az egész országban, jellemzően mintegy 20-50 milliméter közötti mennyiségben, ami miatt a betakarítási és vetési munkák lelassultak. Nem szenvedett jelentős késedelmet azonban az őszi betakarítás, a különböző növényi kultúrákban a munka folyamatos, megfelel az ilyenkor szokásosnak.

A napraforgót mintegy 660 ezer hektáron termesztik az országban. Eddig a vetésterület 70 százalékáról került a termés a magtárakba. A termésátlag 2,8-2,9 tonna hektáronként, és az olajtartalom is jó. A legmagasabb, 3 tonna feletti hektáronkénti termésátlagokat továbbra is Tolna, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyéből jelentették.

A szója 66 ezer hektáros vetésterületének 34 százalékról takarították be a termést. A hozam 2,4 tonna körül alakul hektáronként. A burgonya betakarításának készültsége 83 százalékos, a termésátlag 27 tonna körül alakul hektáronként. A cukorrépa betakarítása is folytatódott a 16 ezer hektáros vetésterületről, az országos készültség 14 százalékon áll. A termésátlag 63 tonna körüli hektáronként.

A szántóföldi növények közül a kukoricát termesztik a legnagyobb, több mint 1 millió hektáros vetésterületen. Eddig mintegy 92 ezer hektárról takarították be a termést. A termésátlag eddig mintegy 6,3 tonna volt hektáronként, ami elmarad a tavalyi 8,6 tonnás rekordhozamtól. Tekintve azonban hogy a teljes vetésterület igen kicsi százalékáról került le a növény, az országos termésmennyiségre vagy átlagra még korai lenne következtetni.

Czerván György elmondta még, hogy a vetési munkálatokat a múlt heti időjárás hátráltatta, a magágyak minőségére azonban pozitívan hatott. Az őszi káposztarepce vetése 96 százalékos, a nagyon korán elvetett állományok már 4-6 levelesek. Az őszi búza vetése is elkezdődött a megyék többségében, a vetési szándék 965-966 ezer hektár. Az őszi vetések magágy-előkészítése mintegy 40 százalékos – közölte. Az eddigi adatok alapján az államtitkár megállapította: az idei tervezett vetésterület, főként a napraforgónak és a szójának köszönhetően, a tavalyinál 1,7 százalékkal nagyobb, de az elmúlt öt év átlagától 4,9 százalékkal elmarad.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a belföldi piaci árak az elmúlt hónapban, a világpiaci árakkal párhuzamosan, enyhén emelkedtek. Nem történt olyan esemény, ami lényeges ármozgást okozott volna. Egyedül a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta az exportárakat.

Czerván György elmondta még, hogy a tavalyinál több elemi kárt jelentettek a gazdák. Eddig mintegy 190 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, míg a múlt évben mintegy 130 ezer hektárra igényeltek a gazdák kárenyhítést. A mezőgazdasági beruházások is emelkedtek az idei első fél évben, és elérték a 150 milliárd forintot. Ez mintegy egyharmaddal több - változatlan áron - mint egy évvel korábban. A növekedés főként a gépvásárlások emelkedésének köszönhető – mondta az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!