2024. április 19. péntek Emma

Madárinfluenza: nem lesz elég a mentőcsomag a termelőknek

Agro Napló
Újratárgyalhatja a minisztérium a madárinfluenza miatt bajba jutott termelőknek szánt támogatást, a szakmai szövetségek szerint ugyanis a szóban forgó 1,5 milliárd forint nem fedezi a valós kárigényt – írja a Magyar Idők.

Két baromfi-feldolgozó üzemből eddig összességében 310 munkavállalót küldtek el a madárinfluenza okozta leállás miatt – tudta meg a Magyar Idők. Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke elmondta: ha nem sikerül gyorsan támogatáshoz jutniuk ezeknek a piaci szereplőknek, a folyamat felgyorsulhat a következő hetekben.

Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium rendelettervezete szerint a víziszárnyas-tartó gazdaságok 1,5 milliárd forintos csekély összegű, úgynevezett de minimis támogatást kaphatnak. Az ágazati szereplők szerint ez az összeg csupán tűzoltásra lehet elég, ráadásul kizárja a csirke- és pulykatenyésztőket, valamint a tojástermelőket is, holott esetükben is nagy szükség lenne a jövedelempótló hozzájárulásra. Annak érdekében, hogy kiegészítsék a tervezetet, a Baromfi Terméktanács a jövő hétre meghallgatást kért a földművelésügyi minisztertől.

A találkozón a terméktanácson belül működő ágazati szakmai szövetségek elnökei vesznek majd részt. Bárány László szerint egyébként az európai uniós szabályok alapján a kis- és közepes termelőknek adható 15 ezer eurós, 4,5 millió forintos összeg az állattartók felének kárigényét fedezné, a többieknek a keret két-háromszorosa kellene ahhoz, hogy túléljék ezt a nehéz időszakot. A nagyvállalatok esetében pedig többszörös a veszteség. – Ha nem sikerül időben lépni, három-négy, több évtizedes múlttal rendelkező baromfi-feldolgozóra kerülhet lakat a következő időszakban – emelte ki.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke a lapnak elmondta: bár az ágazat minden támogatásnak örül, a termelők és a feldolgozók kára ennél jóval magasabb összegre rúgott. A madárinfluenza következtében számos telepen több millió szárnyast kellett levágniuk az állattartóknak, a megsemmisített állomány miatt pedig nemcsak a gazdák, hanem a feldolgozók is bajba kerültek. Jelezte: továbbra is azt szeretnénk, ha a Baromfi Terméktanács által beterjesztett javaslatcsomag a kormány elé kerülne, és pozitív döntés születne az ügyben. Eszerint a teljes kár meghaladhatja a kilencmilliárd forintot, ebből hárommilliárd forint a levágott állatok értéke, amit az állam teljes egészében megtérít a gazdáknak. Az ágazati szakszövetségek szerint a kárigény nem megalapozatlan, az említett összeg csupán a termelők és feldolgozók bérköltségeit és az energiaszolgáltatóknak fizetendő alapdíjakat tartalmazza.

Lassan jöhet a visszarendeződés

Fokozatosan állhat helyre a rend a hazai baromfitartásban, ha feloldják a hatóságok a madárinfluenza-járvány miatt elrendelt korlátozásokat – nyilatkozta a Magyar Időknek Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Véleménye szerint minden nappal, amely új fertőzés kimutatása nélkül telik el, nő az esély arra, hogy elindulhasson az újratelepítés a gazdaságokban.

Legutóbb január 24-én adott hírt friss megbetegedésről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a madárinfluenza-vírus azóta nem jelent meg új helyen. A jogszabályok szerint az elrendelt védőkörzetet a fertőtlenítés után legkorábban 21, a megfigyelési körzetet pedig 30 nap elteltével lehet feloldani.

Szabó Miklós szerint a legjobb esetben is csak október környékére állhat vissza a termelés a korábbi szintre a megbetegedés miatt leginkább sújtott víziszárnyas-ágazatban.

Az újratelepítést ugyanis két dolog is lassítja. Egyrészt az állattartó telepek csak akkor kaphatják meg a működési engedélyt, ha a megváltozott előírásoknak megfelelő felszereltséggel rendelkeznek, másrészt az állományt sem lehet egyik napról a másikra újraépíteni. A járvány miatt a törzstenyészetet is le kellett vágni az érintett gazdaságokban, így a hiányzó naposszárnyasok jó részét – főként a kacsákat – angol és francia tenyésztőktől kell beszerez­niük a termelőknek. Az import sem jelenthet azonnali megoldást, mert az unió más tagállamaiban is nagy pusztítást végzett a megbetegedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!