Madárinfluenza: Mennyi kártérítés jár a leölt állatok után?

Agro Napló
A madárinfluenza kapcsán elrendelt járványvédelmi intézkedések után, az állatállomány forgalmi értékének megfelelő állami kártalanítás jár – jelent meg a nak.hu portálon.

2016. november elején észlelték idehaza a madárinfluenza megbetegedést, az azóta eltelt időszakban a kitörések száma is növekedett és a fertőzött területek is egyre jelentősebbek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonnal megtette és azóta is megteszi a legfontosabb járványvédelmi intézkedéseket. A betegség főként Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék baromfiállományait érintette, továbbá az NÉBIH intézkedései Hajdú-Bihar megyére is kiterjedtek.

Azoknak, akiknek állatállományát az intézkedés következtében le kellett ölni, jár az állami kártalanítás.

A NAK felhívja az érintettek figyelmét, hogy – az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság álláspontja szerint – az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvény értelmében állami kártalanításra az előírt bejelentés teljesítésének időpontját követően, vagy a járványügyi intézkedés következtében elhullott, illetve a járványügyi intézkedésként leölt bejelentett állat, megsemmisített termék, anyag, eszköz és tárgy tulajdonosa jogosult. A kártalanítás összege pedig a törvény alapján az állat, anyag, eszköz vagy tárgy forgalmi értéke, nem pedig – az egyes médiumokban tévesen megjelent – csökkentett érték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!