MENÜ

Lízingdíj-támogatás igényelhető új mezőgazdasági gép és berendezés beszerzéséhez

Agro Napló 2019.05.06.

Lízingdíj-támogatás igényelhető új mezőgazdasági gép és berendezés beszerzéséhez; a programra az idén 600 millió forint áll rendelkezésre – közölte az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint a hatékonyság és termelékenység növelése érdekében a mezőgazdasági beruházások ösztönzését, támogatását kiemelten kezeli a szaktárca. Ezért a minisztérium – a hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási programjain túl – újraindítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingeléséhez kapcsolódó támogatási programját, mivel a pénzügyi lízing hasznos finanszírozási eszköze e célok megvalósításának. 

A támogatás formája kamattámogatás, amely lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat abban az esetben, ha a lízing futamideje 36 hónap és ha a futamidő végén a mezőgazdasági termelő megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát. A kamattámogatás mértéke a lízingdíj kamattartalmának 50 százaléka. Az ügylethez a kezességvállaló intézmények által nyújtott készfizető kezesség is kapcsolódhat, ezzel is segítve a beruházás megvalósítását.

A vállalkozások a támogatási kérelmeiket ez év december 31-ig nyújthatják be a földművelésügyi hatáskörben eljáró, megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz. A támogatás részleteit a mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez nemzeti hatáskörben nyújtott kedvezményes hitel- és lízingdíj-támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 114/2008. (IX. 5.) FVM rendelet tartalmazza.

Az Agrárminisztérium bízik abban, hogy a kedvező piaci környezetet kihasználva, a gép- vagy technológia beszerzést lízingelni kívánó mezőgazdasági termelők - nagy számban – élnek a támogatás adta lehetőségekkel – olvasható a minisztériumi tájékoztatásban.