MENÜ

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés első szakasza

Agro Napló 2021.12.21.

Országszerte összehangoltan, december hónapban kerül sor a hagyományos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésre. Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajló akció első, december 1-jétől 12-ig tartó időszaka kedvező tapasztalatokkal zárult - közölte a szaktárca lapunkkal.

 

Az államtitkár elmondta: országosan összesen 1424 ellenőrzést végeztek a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakaszában. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal figyelmeztetést, 90 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, bírság összesen 6,4 millió forintot tett ki.

Erdős Norbert kiemelte, az ünnepi készülődés közepette az ellenőrök fokozott figyelmet fordítottak az árusított élőhalak eredetét igazoló dokumentumokra is, amelyek a legtöbb helyen megvoltak. A friss sertés és baromfi hús származásának feltüntetése két kivétellel megfelelt az előírásoknak.

Az államtitkár kitér arra is, hogy az ellenőrzés alá vont több mint 5600 hazai és külföldi élelmiszertétel 3,1 százalékát, vagyis 173 tételt kellett kivonni a forgalomból leginkább a fogyaszthatósági, illetve a minőség-megőrzési idő lejárta miatt.

A Nébih laboratóriumaiba összesen 136 bejgli, dió, mák, aszalvány és friss csirkehús minta érkezett, és mindössze 5 dió és 2 mák terméknél merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra, színre vonatkozóan. Egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonella fertőzöttséget, és a bejglik töltelék aránya is rendben volt.

Idén kiemelten ellenőrzi a hatóság a gesztenye forgalmazását is, eddig mindössze egy Kínából származó tétel volt penészes, amit kivontak a forgalomból. Az alkoholos italok ellenőrzése során sem merült fel egyelőre kifogás – tartalmazta az összefoglaló.