Lezárulnak a Zöld ipari innovációs programok

Agro Napló
Mérföldkőnek számító beruházást hajtott végre a ReMat Hulladékhasznosító Zrt. a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakának Zöld Ipari Innováció programja keretében, mely program eredményes és hatékony lebonyolításáért a Szent István Egyetem, mint Program Operátor felelős. A vállalat a pályázat során elnyert 404 millió forint támogatással 808 millió forint összköltségű beruházást hajt végre, ezzel jelentősen hozzájárul a magyar hulladékfeldolgozás fejlődéséhez, a hulladék mennyiségének szignifikáns csökkentéséhez a válogatási és mosási technológia innovatív fejlesztése révén.

A Szent István Egyetem – a környezetvédelem iránt elkötelezett felsőoktatási intézményként és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Program Operátoraként – elsősorban olyan projekteket támogat a „Zöld ipari innováció” program keretében, melyek a zöld vállalkozások versenyképességének erősítését, a meglévő iparágak zöldebbé tételét és a zöld innovációk elterjesztését célozták. A Zöld ipari innováció programban támogatott projektek keretösszege 6,5 milliárd forint, melyet 28 hazai vállalat között osztott szét az Egyetem. A Zöld ipari innováció projektekre gazdasági társaságok és szövetkezetek önállóan, költségvetési szervek és non-profit szervezetek pedig konzorciumi tagként jelentkezhettek. A megítélt támogatások összege projektenként 50-500 millió forint.

A „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése” és a „Környezetbarát termelési technológiák fokozottabb használata” elnevezésű két alprogram keretében elnyert pályázati projektek eredményeképpen csökken a hulladéktermelődés, valamint mérséklődik a levegőbe, vízbe és talajba jutó szennyezőanyagok kibocsátása. Emellett a környezetbarát technológiák növekvő mértékű használatára, valamint zöld munkahelyek teremtésére és zöld vállalati megoldások alkalmazására is sor kerül.

A ReMat Hulladékhasznosító Zrt. projektje mellett az elkövetkező egy éven belül lezárul a többi zöld ipari innovációs projekt is, melyek a legkülönbözőbb ipari ágazatokhoz – élelmiszeripar, hulladékgazdálkodás és -feldolgozás, mikrobiológiai kutatások, építőipar, vízgazdálkodás, energetika stb. – kapcsolódó kutatási tevékenységük révén járulnak hozzá a meglévő és potenciális környezeti veszélyek azonosításához, felméréséhez, a környezeti károk megelőzéséhez, csökkentéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!