2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Lesz elég tojás húsvétra

Agro Napló
A januári áfacsökkentés óta 15-20 százalékkal több tojást adnak el a hazai kereskedelmi láncok, mint egy évvel korábban – írta a Magyar Idők. A madárinfluenza ugyanakkor még mindig jelentős hatással van a termelésre, a csökkenő kínálat pedig az árakat is felfelé hajtja. A kereskedők szerint ugyanakkor a 27-ről 5 százalékra mérsékelt forgalmi adónak köszönhetően a többszöri áremelés ellenére is olcsóbban lehet ma tojáshoz jutni, mint tavaly decemberben.

Jelentős áremelkedést mért januárban a statisztika a tojás hazai piacán: az előző évhez képest 14 százalékkal emelkedtek az átvételi árak. Hetenkénti bontásban már nem ennyire drasztikus az árváltozás, december utolsó hetéhez képest kicsit még olcsóbb is lett a tojás az év első heteiben.

A következő időszakban viszont újra felfelé indulhatnak az árak – tudta meg a Magyar Idők. Mindennek hátterében a november óta tomboló madárinfluenza-járvány áll, amely már nemcsak a hazai, hanem az európai unió más tagállamaiban működő baromfitelepek működését is megnehezíti. Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) elnöke a Magyar Időknek elmondta: a madárinfluenza nagy hatással van az ágazat működésére, a járvány jelenléte pedig jelentős árfelhajtó hatással bír nemcsak itthon, hanem egész Európában.

A betegség hazai megjelenése óta az állomány 10-15 százalékától kellett megszabadulniuk a termelőknek, a kényszervágások mellett pedig az érintett telepeken az is gondot okoz, hogy nem nevelhetnek új szárnyasokat. – Decemberben ennek még nem volt érezhető hatása a kiskereskedelemben, a karácsonyi szezonban gond nélkül ki tudtuk szolgálni a piaci igényeket – hívta fel a figyelmet a Tojásszövetség vezetője. Mint mondta, azóta jelentősen csökkent a kínálat, a termelők örülnek, ha sikerül teljesíteni a megrendeléseket.

A szakember szerint nem csak az állategészségügyi problémák állnak a csökkenő kínálat hátterében. Az állattartók hagyományosan az év első két hónapjában végzik el a szükséges selejtezést és készülnek fel az új szezonra. Mindez azt jelenti, hogy a kényszervágások mellett az állomány frissítése miatt is kevesebb a tojás a piacon.

– Mindenhol, ahol megengedett, megkezdődött az újratelepítés. Ezt jelzi az is, hogy alaposan megugrott a naposcsibék iránti kereslet – fogalmazott Végh László. Úgy vélekedett, hogy ha minden jól megy, és nagyobb kényszervágásra nem kerül sor, húsvétra visszakerülhet a korábbi szintjére a tojástermelés.

A kereslet egyébként érezhetően nőtt január óta, bár a szakember szerint az áfacsökkentés pozitív hatásait jórészt elfedik a madárinfluenza-járvánnyal összefüggő nehézségek. – Nem kérdéses, hogy az intézkedés jót tesz az ágazatnak, a mostani rendkívüli helyzet miatt azonban a hatásait csak hosszabb távon lehet majd érzékelni – emelte ki.

A Magyar Idők több hazai áruházláncot is megkeresett azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakult az étkezési tojás forgalma az elmúlt hetekben. Megtudtuk, a Sparban 13 százalékkal több tojás fogyott, mint egy évvel korábban, a Tescóban pedig 15 százalékkal bővült a forgalom. Ennél nagyobb volt a növekedés a CBA boltjaiban. Fodor Attila, az áruházlánc kommunikációs igazgatója szerint januárban hozzávetőlegesen 20 százalékkal több étkezési tojást adtak el, mint egy évvel korábban.

Az árakkal kapcsolatban pontos információkat nem tudtak meg, a Spar ugyanakkor közölte, hogy a piaci helyzet miatt ennél olcsóbb már nem lesz a tojás. Fodor Attila szerint a CBA beszállítói az év eleje óta többször is emeltek az árai­kon, a vásárlók azonban még mindig olcsóbban juthatnak tojáshoz, mint tavaly decemberben.

A 27-ről 5 százalékra mérsékelt forgalmi adó hatása tehát a többszöri áremelés ellenére is érzékelhető a fogyasztói árakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016–2017-es járvány is, aminek következtében a víziszárnyasok k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!