Lerövidült a hazai kajsziszezon

Agro Napló
Javában tart a kajsziszezon mind Európában, mind hazánkban. Olaszországban és Görögországban emelkedni fog a betakarított kajszi mennyisége, hazánkban viszont több dolog is hátráltatja a betakarítást – írta jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Az EU tagországaiban átlagosan 68-70 ezer hektárról 680-700 ezer tonna kajszit takarítanak be évente. Az Europêch jelentése szerint az unió négy vezető kajszitermelő tagországában (Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország) várhatóan 17 százalékkal több, 572 ezer tonna kajszi terem 2017-ben, öszszehasonlítva a gyenge termésű 2016. évvel. Olaszországban 20 százalékkal 241,7 ezer tonnára nőhet a betakarított kajszi mennyisége. Görögországban az idén 41 százalékos bővülést, 77 ezer tonna kajszi betakarítását vetítették előre a szakértők. Spanyolországban a kajszi termése 17 százalékkal 102 ezer tonnára csökkenhet 2017-ben.

Az Európai Bizottság adatai szerint a kajszi nettó termelői ára lényegesen alacsonyabb (93 eurócent/kilogramm) volt 2017 júniusában, mint az előző esztendő azonos időszakában. A kajszi nettó termelői ára Olaszországban volt a legalacsonyabb (64 eurócent/kilogramm) és Franciaországban a legmagasabb (1,49 euró/kilogramm).

Magyarországon a kajszi termése 10–27 ezer tonna között mozgott az elmúlt öt évben. A kajszi a kiemelt nemzeti értéktárban szereplő gyümölcs, emellett uniós földrajzi védelemmel is rendelkezik. A kajszi idei szezonja korábban kezdődött és vélhetően hamarabb fejeződik be a szokásosnál. Ehhez hozzájárul, hogy a hosszas nyári forróság után az elmúlt hetek erős esőzései, viharai országszerte jelentős károkat okoztak. Emellett a fitoplazma betegség miatti fapusztulás is gondot okozott a kajszibarack-ültetvényeken. Magyarország nettó exportőr a friss kajszi tekintetében, a fő felvevőpiacok Ausztria és Németország voltak az elmúlt években. Az idei év első négy hónapjában a kajszi behozatala 94,8 tonnáról 4,5 tonnára esett az egy esztendővel korábbihoz képest.

A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi szezont megelőző hetekben olaszországi és spanyolországi kajszi szerepelt. Az importkajszit a 18. héten történő piacra lépésekor magas (1650 forint/kilogramm) áron kínálták és még jelen van a kínálatban, szemben az előző évvel, amikor a 25. héttől már a belföldi termék kiszorította az importot. A belföldi kajszi a 23. héten jelent meg a piacon 750 forint/kilogramm termelői áron, és a termelői ára közel hasonló (514 forint/kilogramm) a 23–28. héten az elmúlt év azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

A budapesti fogyasztói piacokon a 24. héten 550-700 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi kajszi, amelynek ára a kínálat bővülésével a 28. hétre 400 forint/kilogrammra mérséklődött. A megfigyelt üzletláncokban a spanyolországi és az olaszországi kajszi a 22. héttől folyamatosan kapható. A hazai termék a 24. héten jelent meg 999 forint/kilogramm áron.

Részletek itt.

(Forrás: AKI)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!