2024. március 29. péntek Auguszta

Lengyelország kiirtaná vaddisznóállománya 90 százalékát

Agro Napló
Majdnem a teljes lengyel állományt lemészárolnák az afrikai sertéspestis megfékezésére hivatkozva, a döntés azonban komoly lakossági felháborodást váltott ki, a vadászok egy része is tiltakozik ellene.

Lengyelország majdnem összes vaddisznóját ki akarják irtani az afrikai sertéspestis elleni védekezésként – jelentette be a lengyel agrárminiszter, Jan Krzysztof Ardanowski, aki szerint ez az egyetlen lehetséges lépés a betegség leküzdésére. Az afrikai sertéspestis Lengyelországban a vaddisznók mellett már a házi sertések között is terjed, ezért korlátozásokat vezettek be a sertéshús exportjára is - írta a hvg.hu.

Médiajelentések szerint mintegy 200 ezer vaddisznó lemészárlásáról lenne szó, amely az országban élő mintegy 229 ezer vaddisznó 90 százalékát jelentené. A vaddisznók kilövése három januári hétvégén kezdődne, és nem csak felnőtt egyedeket érintene, de egészséges vemhes és növendék állatokat is. A vadászok kilőtt állatonként néhány száz zlotyt (néhány tízezer forintot) kapnának.

Szakértők szerint viszont ez sem jelentené feltétlenül a járvány megállítását vagy legyőzését, szerintük inkább szorosabb állatorvosi ellenőrzést és szigorúbb higiéniás követelményeket kellene bevezetni a sertéstelepeken.

A kormány döntése ellen több tízezren tiltakoznak már Lengyelországban a Facebook-profilképük megváltoztatásával, és több mint 130 ezren írtak alá egy Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek címzett petíciót, amelyben a vaddisznók tömeges lemészárlásának leállítását és az agrárminiszter menesztését követelik. Egy másik, a mészárlás leállítását követelő petíciót több mint 330 ezren írtak alá az interneten.

Az intézkedést kritizálók szerint a kormány ezzel csak a gazdák és a vadászok szavazatait akarná megnyerni az európai parlamenti választások előtt, de még vadászok is tiltakoznak a vaddisznók leölése ellen, mondván ez nem vadászat, vagy a populáció ritkítása, hanem mészárlás lenne, ez pedig ellentétes az etikus vadászattal, vagy a természet védelmével is. Lengyel hírességek, köztük a szupermodell Anja Rubik szintén kiálltak a vaddisznók megmentése mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!