2024. április 19. péntek Emma

Laborvizsgálathoz kötik a lengyel marhahús importját

Agro Napló
Csehország szerdán azonnali hatállyal megszigorította a Lengyelországból behozott marhahús ellenőrzését.

Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter rendkívüli prágai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy minden Csehországba behozott lengyel marhahús ezentúl kizárólag csak a cseh laboratóriumi vizsgálatok után kerülhet forgalomba.

Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítik a hússzállítmányok, a vendéglők és a húst, húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését.

A mostani intézkedés előzménye, hogy a cseh élelmiszerfelügyeleti szervek a Prágához közeli Jircanyban a Frost Logistics társaság raktáraiban mintegy 700 kilogramm szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak. A fertőzött lengyel marhahús egy részét már kiszállították a megrendelőknek, köztük egy szlovákiai vevőnek is.

A húst néhány napja ellenőrizték a Frost Logistics raktárában, és a most zárult laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján a maradékot azonnal zárolták, egyben felhívták a vevőket, hogy a hozzájuk eljutott húst azonnal vonják ki a forgalomból.

A széleskörű csehországi húsellenőrzéseket azután vezették be, miután kiderült, hogy egy lengyelországi vágóhídon illegálisan beteg állatokat vágtak le.

Erről a vágóhídról az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst, Csehországba 300 kilogramm került, amelynek többségét megtalálták és megsemmisítették. A cseh laboratóriumi vizsgálatok ennél a húsnál nem találtak fertőzést.

A most ellenőrzött 700 kilogramm fertőzött marhahús egy másik lengyelországi vágóhídról került Csehországba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!