2024. április 25. csütörtök Márk

KSH: tovább gyorsult a beruházások növekedése az első negyedévben

Agro Napló
Negyedik negyedéve folytatódott a beruházások növekedése az idei első három hónapban.

Az eddigi legnagyobb előző negyedévi 14,9 százalékos növekedés ütemét is jelentősen túllépve, a beruházások volumene 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit január-márciusban. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 0,5 százalékkal nőttek a beruházások - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Az építési beruházások 20,2, a gépberuházások 25,2 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedévit. Az átlagosnál is jobban, 27,6 százalékkal nőttek a beruházások a feldolgozóiparban.

    A tavalyi első negyedév, amikor folyamatos zsugorodás végén még utoljára 8,7 százalékkal elmaradt a beruházások volumene az egy évvel korábbitól, alacsony bázist jelent. A következő negyedévekben már rendre emelkedést mért a KSH éves összevetésben: 2013 második negyedévében 4,6 százalékkal, a harmadik negyedévben 9,8, a negyedik negyedévben 14,9 százalékkal növekedtek a beruházások.

    A beruházások egyharmadát adó feldolgozóiparban a beruházások az egy évvel azelőtti 13,4 százalékos visszaesést jelző  mélypontról rugaszkodott el. A növekedés elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágazatok (gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása, textília, bőrtermékek, számítógép, elektronikai optikai termékek gyártása) beruházásainak köszönhető. Számottevően nőttek még a beruházások az élelmiszeriparban is - közölte a KSH. 

    A nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás területén nőttek a legdinamikusabban, 64,6 százalékkal a beruházások, amihez  elsősorban a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok bővítése, valamint a vasútépítések, felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítések járultak hozzá.

      Súlyos, 30,5 százalékos tavalyi első negyedévi és 9,5 százalékos egész éves visszaesése után számottevő, 21,5 százalékos bővülést mutattak az energiaipari beruházások. A mezőgazdasági beruházások 18,5 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedévit és az egy évvel korábbi 12,6 százalékos hanyatlás után még a tavalyi negyedik negyedévben is 3,5 százalékkal csökkentek. 

    Az építőipari beruházások 14,2 százalékos növekedése viszont már az ötödik negyedévi emelkedést jelzi, hiszen sokéves hanyatlás után a bázisidőszakban megindult már a növekedés 5,6 százalékkal. 

    A humán-egészségügyi, szociális ellátás ágban 34,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene - az alacsony (-20,2 százalékos) bázis mellett - az egészségügyi járműpark bővítése nyomán. 

     Jelentősen, 57,7 százalékkal nőttek a beruházások a lízinget is tartalmazó adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, és az információ és kommunikáció (24,2 százalék) nemzetgazdasági ágakban. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül több mint két és félszeresére nőtt a művészet, a szórakoztatás, a szabadidő nemzetgazdasági ág beruházási teljesítménye, ami egyedi nagyberuházások eredménye.

    Csökkentek a beruházások a pénzügyi, a biztosítási tevékenység (5,4 százalék), a kereskedelem, a gépjárműjavítás (2,8 százalék) és az ingatlanügyletek (0,9 százalék) terén - jelentette a KSH.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!