MENÜ

KSH: 2,6 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

2016.09.06.

A bruttó hazai termék volumene 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal emelkedett, ami árnyalatnyival alacsonyabb az augusztus 12-én kiadott első becslésben jelentett 2,2, illetve 1,1 százaléknál - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  

A KSH 0,9 százalékosról 1,1 százalékra javította az első negyedévi GDP kiigazítatlan növekedését az előző év azonos időszakához képest, amit a kedvezőbb mezőgazdasági teljesítménnyel magyarázott a keddi jelentésében.


    A második negyedévi növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások, az ipar és a mezőgazdaság járult hozzá.


    Az ipar hozzáadott értéke 3,9, ezen belül a feldolgozóiparé 3,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar teljesítménye az első negyedévi 27,8 százalék után a második negyedévben 23,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.


    A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,3 százalékkal nőtt az előző negyedévi 3,0 százalékos ütem után. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 7,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bővült nagyobb mértékben közölte a KSH. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 2,8 százalékkal növekedett az előző negyedévi 3,2 százalék után.  Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikációs  ágazatban  hozzáadott 4,6 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit az év eleji 3,8 százalékos növekedés után. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2010 óta egyetlen egyszer, a tavalyi negyedik negyedévben növekedett, az idei második negyedévben 1,6 százalékos volt a visszaesés. A jelentés a pénzügyi közvetítési tevékenység szolgáltatási díjának csökkenése, valamint a jutalékok és díjak egyenlegének negatív változásával magyarázta a mostani csökkenést.


    Mezőgazdaság második negyedévi hozzáadott értéke 13,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző negyedévi felülvizsgált 7,2 százalékos növekedés után, amit korábban 3,5 százalékos csökkenésnek jelentett a hivatal.


    A GDP  2,6 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,8, az ipar 0,9, a mezőgazdaság 0,4 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás   0,8 százalékpontos hozzájárulása volt a legjelentősebb. Az építőipar 0,9 százalékponttal fékezte a GDP növekedését.


    A háztartások tényleges fogyasztása 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,1 százalékkal bővült. A nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a szabadidő-kultúra, a lakberendezés, lakásfelszerelés, valamint a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás terén az átlagot meghaladóan emelkedett a háztartások vásárolt fogyasztása - derül ki a KSH jelentéséből. A magyarok külföldi fogyasztása is erőteljesebben növekedett, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása - fűzte hozzá a hivatal.


    A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 2,1, a közösségi fogyasztásé 2,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévi stagnálás, illetve a közösségi fogyasztás 5,0 százalékos megugrása után.


    A végső fogyasztás 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző negyedévi 4,2 százalék után.


    A bruttó állóeszköz-felhalmozás 20 százalékkal  megzuhant az előző negyedévi 7,8 százalékos visszaesés után, amit döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződésével magyarázott jelentésében a KSH. Negyedéves összehasonlításban viszont az első negyedévi 8,0 százalék után a második negyedévi csökkenés csak 0,9 százalékos volt. A gépek  és berendezések beruházási volumene stagnált, az építési beruházásoké jelentősen csökkent.


    A bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal lassította a GDP növekedési ütemét. A végső fogyasztás 3,1 százalékponttal járult hozzá a második negyedévi 2,6 százalékos növekedéshez. A külkereskedelmi forgalom összességében 2,4  százalékponttal segítette a gazdaság teljesítményét.


    Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában 989 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 8,2, az import 6,1 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 7,0, a behozatal 6,1 százalékkal nőtt, az  idegenforgalmat is magába foglaló szolgáltatások exportja 13, importja 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, jelentette a KSH.


    A GDP harmadik negyedévi alakulásáról november 15-én közli első becslését a KSH.

 

Forrás: MTI