MENÜ

Közös felelősség a Föld természeti értékeknek megvédése

Agro Napló 2020.07.13.

Elengedhetetlen a szakemberek lelkiismeretes, oktató, nevelő és ismeretterjesztő munkája ahhoz, hogy Magyarország és a Kárpát-medence kincseit sokáig meg lehessen őrizni – mutatott rá az agrárminiszter a Föld Napja, a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán július első felében, a Pesti Vigadóban.

 

Nagy István szerint – közölte lapunkkal a szaktárca - a három jeles nap közös ünnepe hidat hidat ver a különböző tudományterületek közé, ráirányítja a figyelmet az oktató-nevelő munka nagyon fontos szerepére a környezetvédelemben, és a természeti környezet megóvásában. A rangos elismerések pedig felhívják a figyelmet arra, hogy a tulajdonosaik áldozatos munkája nélkül nem lehetne szembenézni a globális kihívásokkal – fűzte hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány kiemelten kezeli a természeti értékek és környezet megóvását. Ezért az egymásra épülő fejlesztések mellett figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a természeti értékek bemutatására, illetve a szemléletformálásra is, hogy a védendő értékeket minél többen megismerhessék.

A miniszter kifejtette: a hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények csaknem fele valamely nemzeti park igazgatóság fenntartásában van. A nemzeti parkok és állami erdőgazdaságok évente mintegy 5 millió  látogatót fogadnak. Emellett több mint 50 erdei iskolát működtetnek, ahol munkatársaik minden esztendőben 100 ezernél is több gyerekkel ismertetik meg a fenntartható életmódot a programokon.

Nagy István jelezte: az Agrárminisztérium (AM) által fenntartott szakképző intézmények július 1-jétől 5 centrumban folytatják tevékenységüket, így teljes mértékben biztosított lesz a továbbiakban az intézmények  összehangolt munkája.

A tárcavezető külön is köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, amiért országszerte már két éve újjáéledhetnek az iskola- és óvodakertek az Országos Iskolakert-fejlesztési Program keretében.

A három jeles nap alkalmából összesen 106-an részesültek miniszteri elismerésben – tartalmazza az összefoglaló.

A díjazottak listájáért kattintson!