Kötetben a Halimádók Konyhája – édesvízi halreceptek gyűjteménye

Agro Napló
Magyarországon a halgasztronómiát sikerrel népszerűsítő kampányoknak köszönhetően az évenként fogyasztott mennyiség folyamatosan nő, így jelenleg már fejenként mintegy hét kilogramm halat esznek évente a magyarok; így a halfogyasztás-népszerűsítést szolgálja a Fishing&Hunting elnevezésű tv-csatornán évek óta futó műsor és a most azonos névvel megjelent Halimádók konyhája című könyv is ennek a tendenciának a további emelkedését szolgálja.

A kötet megjelentetői bíznak abban, hogy a következő időkben Magyarországon újra méltó helyére kerül az emberek megítélésében a hal és a belőle készült ételeket még többen választják majd első számú alapanyagként, illetve reggelire, ebédre, vacsorára. 

Andrejszky Zoltán több mint ötven különleges, ízig-vérig halas recept segítségével mutatja be a hazai édesvizeinkben fellelhető halfajokból készíthető ételek sokszínűségét, azok sütésének és főzésének egyszerűségét. A háztartásokban leggyakrabban előforduló pontyon keresztül a süllőn, harcsán át a kulináris ritkaságnak számító kecsegéig vagy tokhalig válogathatnak az ínyencek. Tematikus felépítéssel részletezi a hazai állományt, segítséget és támpontot ad azok fogásához, betekintést nyújt életterükbe, táplálkozási- és életszokásaikba, ezzel is ösztönözve és segítve azokat a horgászokat, akik a hal készítését már a folyóparton, a horgászattal kezdik.

A könyv 176 oldalon olyan ételkülönlegességeket mutat be, mint a káposztás ponty, bakonyi amur gyufametélttel vagy az egzotikus busabetétes halleves. A ragadozó halak szerelmesei is megtalálják kedvenceiket, akár spárgás süllőfilét készítenek tejszínes konyakmártással, akár betyáros harcsagolyókra csábulnak el, de az is kiderül, hogy mekkora mennyiség és mennyi idő érlelés kell egy magyaros ruszlinak mielőtt tányérra kerül.

Magyarország kiemelkedő édesvízi haltermelő ország, a nagy területet felölelő halastavakban termelt halaknak a fehérjeforrások közül minimális a karbonlábnyoma, így, ha hazai haltermékeket fogyasztunk, akkor védjük a földet is. Miközben az élő halakat egyre kevesebben vásárolják, biztató, hogy a múlt század 90'-es éveire  jellemző átlagos két kilogrammos halfogyasztás hazánkban mára fejenként 6,7 kilogrammra emelkedett.

Az éves halfogyasztás 30-35 százaléka a karácsonyi időszakra tehető, ennek a forgalomnak mintegy 65 százalékát a ponty adja, amelyből tavaly több mint 18 ezer tonnát termeltek a gazdák. Ennek a százaléknak az okát többek között a nehezebb otthoni feldolgozás, a fogyasztás idényjellege és a már kialakult szokások lassú változása jelenthetik.

A halhús könnyen emészthető, sok vitamint tartalmaz (A, D, B2-, B6 és B12), gazdag omega-3 zsírsavakban, amik fontos szerepet játszanak a szívburok stabilizálásában, meggátolják az életveszélyes ritmuszavarok kialakulását, csökkentik a gyulladás kialakulásának kockázatát, ami többek között a cukorbetegség, a demencia, a makuladegeneráció és az ízületi gyulladás okozója.

Ezeken túl ásványi anyagok és fehérjék alkotják, tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, ezért is tartják úgy, hogy a vöröshús-fogyasztás mellett hetente legalább kétszer kellene halat enni. Az utóbbi évek fogyasztása ugyan lassú, de tendenciózus növekedést mutat, a fenntartható, víztakarékos halászati technológiával előállított és feldolgozott kiváló minőségű haltermékek iránti kereslet nagymértékben nőtt.

Andrejszky Zoltán, az évek óta méltán nagy népszerűségnek örvendő és mára már a 200. adást is megélő, a Fishing & Hunting TV-csatornán futó Halimádók Konyhája című műsor házigazdája szerint nem kell tartani a hal feldolgozásától.

A halfogás, horgászat, halászat az egyik legősibb emberi mesterség, ha ezt kombinálják a főzéssel, már csak a szakácson múlik mit hoz ki belőle, egy biztos, a  lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. A szóban forgó tv-műsorban Magyarország különböző tájaira kalauzolja a nézőket, miközben ínycsiklandozó halételeket készíti el vendégeivel – például Erdei Zsolttal, Besenyei Péterrel vagy Cseh Lászlóval - közösen.

A Halimádók Konyhája című gasztronómiai kötetet a Pannon Értéktár Zrt. és a BOOOK Kiadó adta közre – tájékoztatta lapunkat a Pannon Értéktár Zrt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Idén se lesz olcsóbb a krumpli

Az időjárás miatt szűkös lett a tavalyi termés, ezért jóval magasabb a burgonya ára, és nem is várható jelentős csökkenés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!