Környezetbarát növénytermesztési eljárás automatizálásán dolgoznak magyar kutatók

Agro Napló
Környezetbarát növénytermesztési eljárás automatizálásán dolgoznak az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatói a HydroCobotics elnevezésű projekt keretében – tette közzé a kutatási hálózat honlapján.

A tájékoztatás szerint az ELKH SZTAKI is részt vesz a HydroCobotics nevű projektben, aminek célja egy hidropónián alapuló, környezetbarát, automatizált növénytermesztési eljárás kidolgozása. A hidropónia olyan fenntartható és profitábilis növénytermesztési eljárás, amihez talajt nem, csak vizet és ásványi anyagokat használnak. Ennek egyik előnye, hogy helyet lehet vele megtakarítani, másrészt pedig a klasszikus eljárásokhoz képest sokkal több és többféle növény termeszthető így egy viszonylag kicsi területen.

A hidropóniás rendszerek terjedését jelentősen lassítja – állítják a kutatók –, hogy a növények sokfélesége miatt a minőség-ellenőrzés nehezen automatizálható, a csomagolás pedig emberi munkaerőt igényel, elsősorban az egymástól gyakran eltérő kiskereskedelmi standardok miatt. Ahhoz, hogy minél hatékonyabban lehessen automatizálni egy ilyen hidropóniás rendszert, ember és robot együttműködésre van szükség.

Ezért a projekt célja egy új alkalmazás, illetve egy előre meghatározott forgatókönyv alapján validált – azaz hitelesített - biztonsági protokollt létrehozása, egy függőlegesen kialakított hidropónikus rendszerekhez. Mindezt egy mobil robotplatformra szerelt kollaboratív (együttműködő) robotkar, kereskedelemben kapható szenzorok és további újonnan kifejlesztett védőeszközök integrálásával kívánják kifejleszteni a kutatók.

A HydroCobotics eredményei tehát javíthatják a hidropóniás rendszerek automatizálásának lehetőségeit. Így segítve ennek a környezetbarát és kiemelten hatékony növénytermesztési eljárásnak a további népszerűsítését. A H2020 kaszkádpályázaton 150 ezer eurós – azaz mintegy 52-54 millió forintos - támogatást elnyerő, kilenc hónapig tartó projekt ez év januárban indult el.

A projektet a SZTAKI-n belül a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos munkatársa, Paniti Imre vezeti. A konzorciumot a robotkarokkal is foglalkozó Hepenix Kft. koordinálja, de tagja a hidropóniában jártas Green Drops Farm Kft. is – olvasható az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hatékonyabb termelésért

A hatékonyabb termelésért

A precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban hat kar részvételével végeznek kutatásokat a Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Progra...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!