Körforgásos Gazdaságelemző Központ létrehozását tervezi a MATE

Agro Napló
Körforgásos Gazdaságelemző Központ létrehozását tervezi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), az egyetem terveiről  tájékozódott március elején a helyszínen Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, aki Gyuricza Csaba rektorral is találkozott.

A szakpolitikus megbeszélést folytatott a Körforgásos Gazdaságelemző Központ létrehozásának tervéről, és megtekintette a ProfiKomp® Környezettechnika Zrt. gödöllői telephelyét – ahol az Egyetem kihelyezett tanszéke is működik –, és megismerkedett az ott folyó munkával

Gyuricza Csaba rektor a találkozón elmondta, hogy a MATE a körforgásos gazdaság számos szakterületét kutatja és oktatja, továbbá eredményeinek gyakorlati alkalmazását is elősegíti az élelmiszergazdaságtól a biomassza hasznosításán át a megújuló energiaforrásokig. A gödöllői Szent István Campuson jött létre például az ország első hulladékgazdálkodási tanszéke.

Mindeddig azonban hiányzott egy olyan „agytröszt”, ami a körforgásos gazdasággal kapcsolatos tudásokat összefogta, szintetizálta volna. Ezt a célt szolgálja a Körforgásos Gazdaságelemző Központ létrehozásának terve. Ez a tudásközpont koncepciója szerint agrár- és élelmiszeripari vállalkozások, önkormányzatok és a szakpolitika számára is közvetlenül hasznosítható modelleket lesz képes kidolgozni és ajánlani. Az Egyetemnek ugyanis az a küldetése, hogy olyan ismereteket közvetítsen, amik közvetlenül gyümölcsöztethetők a gyakorlatban.

Steiner Attila az eszmecserén hangsúlyozta: a körforgásos gazdaság fejlesztésének az a célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, ami viszont keletkezik, az a lehető legnagyobb arányban hasznosuljon anyagában. Csak a legutolsó opció legyen az ártalmatlanítás céljából történő lerakás. A főként az agráriumban keletkező biológiai hulladék anyagáramát is jól kell tudni kezelni.

Ezen a területen az egyetemnek országosan egyedülálló tapasztalata lehet, ami elősegítheti a kormányzati célok megvalósítását is. A közelmúltban elfogadott hulladéktörvény támogatja, hogy az újrahasznosítható hulladék megfelelő minőségben és mennyiségben álljon a hasznosító vállalkozások, piaci szereplők rendelkezésére – tartalmazza a felsőoktatási intézmény honlapján közzétett tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!