Könnyítenék az egységes kérelem beadási előírásait

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje – közölte a köztestület az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek a szakemberek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

A gazdálkodók számára kulcsfontosságú területalapú támogatási kérelmek 70 százalékát (mintegy 115 ezer kérelmet) minden évben a NAK falugazdászai adják be. Ezzel az ingyenes szolgáltatással 2014 óta több mint ezer milliárd forint támogatás megszerzéséhez nyújtott segítséget a köztestület. A NAK idén is kiemelt figyelmet fordít az egységes kérelmek szankciómentes beadásának április 6. és május 15. közötti időintervallumára.

Az agrárkamara – a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – egyeztetéseket folytat az illetékes döntéshozókkal, hogy elkerülhető legyen több tízezer olyan személyes találkozó, ami csak a meghatalmazások másik falugazdász általi megkötéséhez lenne szükséges. Az agrárkamarát az a cél vezérli, hogy lehetőleg személyes gazdálkodói jelenlét nélküli ügyintézéssel, de a falugazdászok közreműködésével a május 15-dikei szankciómentes beadási határnapig benyújtható legyen valamennyi érintett kamarai tag egységes kérelme. A NAK-nál kiemelik azt is, hogy a falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük beadásában.

A NAK – tagjai és munkavállalói egészségének védelme érdekében – korlátozta a falugazdász-irodák ügyfélfogadási rendjét. Ez a rendelkezés a kérelem beadási időszaka alatt is hatályban marad. A falugazdászok így a kérelmek beadási ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek. Amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

Az esetleges személyes ügyintézés idején az  agrárkamara – szakértő által kialakított protokoll alapján – gondoskodik a falugazdász-irodák biztonságos kialakításáról, a kézfertőtlenítők elhelyezéséről, illetve a személyek közötti kellő távolságok betartásáról. 

Azok a kamarai tagokat, akik korábban is falugazdász közreműködésével adták be a kérelmüket, a falugazdászok időpont-egyeztetés miatt keresik telefonon, legkésőbb április 20-ig. Az előre egyeztetett ügyfélfogadás ugyanis segít a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézésben.

Így a NAK ezúton is kéri tagjait, hogy – a telefonos egyeztetés előtt – ne keressék fel személyesen a megszokott falugazdász-irodát. Amennyiben a jelzett időpontig nem érkezett értesítés, a kamarai központi ügyfélszolgálat díjmentesen hívható 06-80/900-365 számán vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címén kérhető felvilágosítás.

Azok az agrárkamarai tagok, akik új ügyfélként ettől az évtől kívánják igénybe venni a falugazdászok segítségét, a mielőbbi kapcsolat- és adatfelvétel, valamint időpont-egyeztetés érdekében szintén a központi ügyfélszolgálatot keressék a korábban mér megadott elérhetőségeken – tájékoztatott a köztestület.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!