Kölcsönösen előnyös magyar-orosz kereskedelmi kapcsolatok

Agro Napló
A két ország közötti kölcsönösen előnyös kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése volt a célja annak a budapesti megbeszélésnek, amelyet Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára folytatott az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettesével, Levin Szergej Lvoviccsal.
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM

 

A találkozón áttekintették a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetét és megvizsgálták a további együttműködés lehetőségeit – közölte az agrártárca a tárgyalást követően a kormányzati hírportálon.

Farkas Sándor a magyar mezőgazdaság teljesítménye és a kitűzött célok felvázolása mellett arról beszélt, hogy a magyar agráriumban most zajlik a precíziós gazdálkodás elsajátítása, így több ágazatban nemcsak automatizálásról, hanem már robotika alkalmazásáról is szó van. Az államtitkár reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a termelési, technológiai fejlődéssel párhuzamosan a két ország közötti gazdasági együttműködések kiszélesednek és megerősödnek.

Magyarország és Oroszország közös célja a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés erősítése és kereskedelmi kapcsolataink elmélyítése – fogalmazott Farkas Sándor. Ezzel kapcsolatban olyan magyar vállalatokat említett, amelyek tevékenységükkel segíthetik Oroszországot céljai elérésében. Például a Bábolna TETRA Kft.-t, amely Oroszország genetikai fejlesztést elősegítő programjához csatlakozott, valamint a Hunland Trade Kft.-t, amely ezer Holstein vemhes üszőt szállított Szahalin szigetére.

Levin Szergej Lvovics, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese fontosnak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti tudományos együttműködést, mint fogalmazott, az oroszoknak az állattenyésztés terén van mit tanulniuk Magyarországtól. Ezért szívesen veszik a tapasztok átadását. A miniszterhelyettes a két ország között a növénynemesítésben, valamint a genetikában elért eredmények cseréjét szintén rendkívül jelentősnek nevezte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!