Klímaváltozáshoz igazított öntözési idényről döntött a kormány

Agro Napló
A kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez – jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Csongrád megyei Fábiánsebestyénen.

Farkas Sándor az országos aszályhelyzet miatti kormányzati döntésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: 2019-től március 1-jétől október 31-ig tart az öntözési idény az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett, igazodva a klímaváltozáshoz és a gazdálkodók igényeihez.

Hozzátette: öntözési idényben az alapdíj 70 százalékát átvállalja az állam 2019-ben, a gazdáknak 30 százalékot kell megtéríteniük. A jelenlegi módosításnak köszönhetően két és fél hónappal meghosszabbodik az az időszak, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez - közölte. Az Agrárminisztérium kezdeményezésére a jelenlegi rendkívüli szárazságban a vízgazdálkodásért felelős belügyminiszter már április 1-jétől meghirdeti a tartósan vízhiányos időszak kezdetét - jelentette be Farkas Sándor.    

Így ekkortól a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük sem az öntözési, sem a halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat mennyisége után - mondta, hozzátéve: az elmúlt két hétben történt vízkivételekhez kapcsolódóan pedig a vízkészletjárulék összege 20 százalékkal csökken.    

Kiemelte: mindez komoly könnyítés a mezőgazdasági termelők számára a jelenlegi kritikus vízhiányos időszakban és erősíti a kormány eddigi intézkedéseit az öntözés hazai feltételeinek javítása érdekében. Farkas Sándor kitért arra is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint télen a csapadékmennyiség 26 százalékkal elmaradt az elmúlt évtizedek átlagától. Ezen belül is 2019 februárban csupán 40 százaléka hullott a várt csapadéknak - számolt be. Hozzátette: tavaly augusztus óta  az Alföld jelentős részén érdemleges mennyiségű csapadék nem esett.  

  A klimatikus viszonyok változása miatt egyre gyakrabban fordul elő aszály tél végén és kora tavasszal, ami kedvezőtlen a mezőgazdasági termelésben. A tartósan vízhiányos állapot befolyásolja a növények életfolyamatait, fejlődésük, termésképződésük lelassul és amennyiben ez hosszabb ideig fennáll, visszafordíthatatlan károsodást okoz a növényekben - tájékoztatott.   

Az idei aszály jelentős kárt okozott a káposztarepcében, az őszi vetésű gabonafélékben és a takarmánynövényekben - jelezte.  Az elmúlt negyven évben arra nem volt példa, hogy öntözni kelljen az Alföldön az év ezen időszakában, az öntözési idény általában április közepén, májusban kezdődött Magyarországon, de az igazi öntözési időszak nyárra esik- mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az öntözés közérdek

Az öntözés közérdek

„A vidékfejlesztési források jelentős megemelésével arra ösztönözzük a gazdálkodókat, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek...

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!