Kiszámítható és stabil a hazai agrártámogatási rendszer

Agro Napló
Kiszámítható és stabil támogatási rendszerre számíthatnak 2020-ban is a gazdálkodók – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Portfolio „Agrárium 2020” elnevezésű konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen március elején Kecskeméten.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Feldman Zsolt emlékeztetett: az Agrárminisztérium, a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2015 óta közösen dolgozik azon, hogy az akkor indult új támogatási időszakban az agrártámogatások rendszere gördülékenyen és hatékonyan működjön.

Hangsúlyozta: a sertés állatjóléti támogatások esetében a tervek szerint 2020-ban a hízók után 10,5 milliárd forintot lehet majd igényelni, a kocák esetében pedig változatlan kerettel mintegy 8,6 milliárd forinttal tervez a minisztérium. A baromfi állatjóléti támogatásoknál úgy számol a tárca, hogy a gazdálkodók 14,4 milliárd forintnyi forrást igényelhetnek majd. Ezen túlmenően a tojótyúkok után 1,6 milliárd forint került betervezésre – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte: az állatgyógyászati költségek támogatása tekintetében sem a tartalom, sem pedig a rendelkezésre álló pénzügyi keretösszeg nem változik ebben az évben, így e költségek részbeni finanszírozására 12,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre az állattartók számára. Kifejtette: a Kárenyhítési Alapban 25 milliárd forint található, ahonnan a gazdálkodók március végéig megkapják a nekik járó juttatásokat.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a tenyészkoca állatjóléti támogatás kapcsán annak hosszabbítását kívánják elérni Brüsszelben. Az agrártárca azt szeretné, hogy változatlan feltételekkel lehessen a jelenlegi programot meghosszabbítani további öt évre – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megújuló agrárium, megújuló vidék

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium; az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minős...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!