Kissé nőtt a tavaszi vetések területe

Agro Napló
Az elmúlt évben 2,115 millió hektáron terveztek tavaszi vetést vagy ültetést a gazdálkodók, idén ennél 47 ezer hektárral nagyobb, 2,162 millió hektáron számolnak a tavaszi kultúrákkal – írja a Világgazdaság összefoglalójában az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésére hivatkozva.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján készült összefoglaló szerint május közepéig az elmúlt évinél közel ötvenezer hektárral nagyobb területen vetettek gabonát a gazdálkodók, és ezzel a tervezett munka 98 százalékát elvégezték.

Segítette a munkát, hogy május közepére csökkent a belvízzel borított területek nagysága, viszont a talajra juttatott növényvédő szerek a csapadékhiány miatt nem mosódtak be a talajba, ami csökkentheti a hatékonyságot.

A 2,162 millió hektárra tervezett tavaszi vetés fele az Észak- és a Dél-Alföld régióban található, megyék szerint pedig Békés (225 ezer hektáros vetésterülettel) és Hajdú-Bihar megye (213 ezer hektárral) vezeti a rangsort. A megyék többségében május közepén a tavaszi munka a végéhez közeledett, csupán Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében nem érte el a 90 százalékot a készültség. Országosan – a tavalyi évhez hasonlóan – a gazdák a tavaszra tervezett vetési munkák 95 százalékát elvégezték május 14-ig.

Az egyes gabonafélék vetése a silókukorica kivételével elérte vagy meghaladta a 90 százalékot május 14-én.

A jelentés időpontjában, csaknem 99 százalékos készültségnél, a kukorica vetésterülete 1,029 millió hektár, ami mintegy 56 ezer hektárral több, mint 2017. május 22-én, amikor a gazdák 95 százalékos készültségen álltak a kukoricavetéssel. A kukorica tervezett 1,044 millió hektárnyi vetésterületének 24 százaléka az Észak-Alföld, 22 százaléka a Dél-Alföld és 21 százaléka a Dél-Dunántúl régióban található – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

A napraforgó vetése is a befejezéshez közeledett május közepén, 98 százalékon állt. A tervezett terület 660 ezer hektár, ami szinte megegyezik a tavaly tervezettel. A vetésterület több mint fele az Észak-Alföldön (32 százalék), valamint a Dél-Alföldön található (23 százalék).

A tavaszi árpa 50 ezer hektárnyi területe 5,3 ezer hektárral elmaradt a tavalyi tervezettől. A zab vetésterülete 35 ezer hektár az idén, a tavalyinál ezer hektárral kisebb. Szemes cirkot 4,3 ezer hektáron terveztek vetni, ami szinte megegyezik a tavalyival. A tavaszi búza tervezett területe 13 százalékkal 14 ezer hektárra, a hibrid kukoricáé 6 százalékkal 24 ezer hektárra növekedett a vizsgált időpontban.

A jelentések adatai alapján az étkezési és a takarmányborsó együttes vetésterülete 14 ezer hektár, ami a múlt évhez képest alig változott. Csalódást okozhat az agrárirányításnak a szója tervezett területe, ugyanis az alig 54 ezer hektár 12 ezer hektárral kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti. Ez azt is jelentheti, hogy az egy hektárra jutó, egyébként is magas, 65 ezer forint körüli támogatás idén akár 70 ezer forint is lehet. A szója vetését 51 ezer hektáron fejezték be május 14-ig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!