Kis mennyiségű zöldség- és gyümölcs behozható hazánkba

Agro Napló
A magyar szakminisztériumok döntése alapján 5 kilogramm alatti, illetve 1 darabos mennyiségnél nem kell növény-egészségügyi bizonyítvány a személyes fogyasztásra szánt zöldség- és gyümölcsfélék behozatalához Magyarországra – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agro Naplóval.

Hozzátették: az intézkedés kizárólag az utazók poggyászában érkező árukra és csak magyarországi határátlépés esetén érvényes addig, amíg az EU Bizottsága megállapítja a vonatkozó küszöbértéket. A növény-egészségügyi rendelkezésekkel érintett növények, növényi termékek köre három csoportra osztható: behozni tilos, növény-egészségügyi bizonyítvány köteles, illetve ezen okmány kötelezettsége alól mentes.

A tájékoztatás ismerteti, hogy növénynek minősül minden vetőmag, növényi szaporítóanyag, már elültetett növény vagy ültetésre, szaporításra alkalmas növényi rész, minden termés, minden élő növényi rész (például: a vágott virág, a levél- és a gyökérzöldségek, a leveles ágak, a koszorú és a kivágott fenyőfa is). Az egyes növények, növényi termékek besorolását az Európai Bizottság 2019/2072/EU számú rendeletének mellékletei tartalmazzák. Öt növény termésénél – mennyiségtől függetlenül – nincs szükség növény-egészségügyi bizonyítványra. Ezek az ananász, a banán, a datolya, a durián és a kókusz.

Az Európai Bizottság a személyes poggyászban érkező áruk növény-egészségügyi bizonyítvány kötelezettsége kapcsán még nem állapított meg küszöbértéket. Emiatt a továbbra is hatályban maradó egyes rendelkezések alapján az Agrárminisztérium (AM), a Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium (PM) egységes módon meghatározott egy „kis mennyiséget”, ilyen esetben az érintett áruknak nem kell növény-egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkezniük a behozatalhoz. „Kis mennyiség” alatt a termések és a fogyasztható növényi részek 5 kilogrammot, illetve az egy darabot meg nem haladó személyes fogyasztásra szánt, tapadó talajjal nem szennyezett mennyisége értendő.

A kis mennyiség meghatározása az ellenőrzésekkor egyedileg, becslés alapján történik. Fontos, hogy ez egy hazai eljárás, így csak Magyarország határain érvényes visszavonásig. Amennyiben ugyanis az EU Bizottsága megállapít küszöbértéket, vagy megszünteti a jogszabályok ilyen irányú értelmezhetőségét, a hazai eljárást vissza kell vonni.

A kis mennyiség nem alkalmazható azon növények, növényi termékek esetében, amelyek nem fogyaszthatóak el, így különösen a vetőmagokra, élő növényekre, élő, zöld növényi részeket tartalmazó koszorúkra, virágcsokrokra sem. 

Fontos kiemelni, hogy a citrusfélék leveles termése (levél nélkül nem tilos), a szőlő étkezésre szánt nyers levele, valamint a talaj egyetlen harmadik országból sem hozható be az Európai Unióba. Ennek értelmében a gyökérzöldségeket (például a sárgarépa) és más talajjal érintkező terméseket csak attól megtisztítva lehet behozni kis mennyiségben növény-egészségügyi bizonyítvány nélkül. A burgonya a növényi károsítók szempontjából az egyik legkockázatosabb növény, így a legtöbb harmadik országból tilos behozni az EU területére. Ezért a burgonya esetében nem alkalmazható a kis mennyiség.

A növény-egészségügyi rendelkezések nem vonatkoznak a fagyasztott, megfelelően szárított vagy aszalt, a befőzéssel, savanyítással vagy egyéb módon tartósított termésekre és egyéb, fogyasztásra szánt növényi részekre. Ezek tehát személyes fogyasztásra továbbra is behozhatóak.

A növényegészségügyi rendszer változásairól az érintettek a Nébih weboldalán tájékozódhatnak – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!