A FAO világszerte kulcsszerepet tölthet be a migrációs folyamatok egyes kiváltó okainak mérséklésében, a helybeli élelmiszertermelés, és a vidéki területek életlehetőségéinek javítása révén. A rendezvény alkalmával a magyar agrárminiszter megbeszéléseket folytatott az ugandai és egyiptomi agrárminiszterekkel a kétoldalú szakmai kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről.

Vincent Ssempija ugandai mezőgazdasági, állatipari és halászati miniszterrel folytatott tárgyalásain jelezte, hogy Magyarország kész folytatni az afrikai ország mezőgazdaságának fejlesztését, a tudásátadás és szakképzés terén nyújtott magyar segítséggel, ezzel hozzájárulva az afrikaiak helybeli boldogulásához, életkörülményeik javításához. A már megvalósítás alatt lévő programok (ösztöndíjak, agrárszaktanácsadási képzések) mellett felmerült egy magyar mintafarm létesítésének lehetősége Ugandában, valamint egy édesvízi haltenyésztési témájú együttműködés kialakítása.

Magyarország és Egyiptom erősíti mezőgazdasági kapcsolatait - ebben állapodott meg Nagy István és Ezz el-Din Abu-Steit egyiptomi agrárminiszter. A két tárcavezető egy mezőgazdasági munkacsoport létrehozását tervezi annak érdekében, hogy a kétoldalú szakmai kapcsolatok új lendületet kapjanak - többek között az állattenyésztés és állategészségügy területén - a jó gyakorlatok átadása és beruházások révén.