MENÜ

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Agro Napló 2020.11.30.

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak hazánkban, az idei kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság november végi összegző ülését követően.

 

Az idei év újra komoly kihívásokkal állította szembe a hazai szántóföldi növények termelőit. Az extrém időjárási feltételek közül idén a több hónapig tartó tavaszi aszály és a nyári heves esőzések emelhetők ki. A nehézségeket az időjárás mellett a koronavírus okozta fennakadások is súlyosbították – sorolta Feldman Zsolt. Mint mondta: az említett kihívások ellenére a szántóföldi növénytermesztés idei eredményei kifejezetten kedvezőek, az idei kukoricahozammal pedig egy történelmi rekord is megdőlt.  

Az államtitkár az augusztus első felében sikeresen lezárult nyári aratási munkákkal kapcsolatban elmondta: a legnagyobb területen termesztett nyári aratású szántóföldi növény az őszi búza, amelynek országos termésátlaga 5,37 tonna lett  hektáronként, az összes termés pedig elérte az 5 millió tonnát. Az idei termésátlag majdnem rekordot jelent, csak egy alkalommal fordult elő az ideinél jobb adat. Az össztermés mennyisége ugyanakkor a terület csökkenése miatt átlagosnak minősíthető.  Az őszi árpa országos termésátlaga hektáronként 5,65 tonna lett. Ez a búzához hasonlóan majdnem történelmi rekord, csak egy évben volt ennél jobb eredményünk. Az összes árpatermés 1,32 millió tonnát tett ki.

 

am_aratás_2020_kép_3-feldman-zsolt

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A nyári kalászosokat végül a vártnál kevésbé viselte meg a tavaszi aszályos időjárás, ez a rendkívül kedvező termésátlagon is meglátszik - fogalmazott az államtitkár. Az őszi káposztarepce 2,52 tonnás hektáronkénti termésátlaga, és a 785 ezer tonnás össztermése viszont csökkenést mutat a korábbi időszakokhoz képest. A tavasszal tapasztalható aszályos időjárás a repcét viselte meg legjobban. A kisebb területen termesztett nyári aratású növények eredményei az átlagosnál jobbnak minősíthetők – mondta.

Az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az őszi betakarítási munkák is a befejezésükhöz közelednek. A legnagyobb területen termesztett kukorica betakarítása november végén már országosan 96 százalékon állt. Országosan a kukorica termésátlaga egy hektárra vetítve 8,656 tonna volt, ami történelmi rekord. A jelzett országos termésátlag a tavalyi értéket 7,4 százalékkal, az elmúlt öt év átlagát pedig 14,5 százalékkal haladta meg. Az adatok alapján az idei kukorica-össztermés várhatóan 8,3 millió tonna körül alakulhat, ami az átlagosnál nagyobb mennyiségnek számít. A napraforgó betakarítása befejeződött, 613 ezer hektárról 2,84 tonna hektáronkénti hozammal 1,74 millió tonna termett. A szója betakarítása is befejeződött, 59 ezer hektárról 2,72 tonnás hektáronkénti hozammal 161 ezer tonnát takarítottak be az országban.

A gabonák a nemzetközi piacokon megfigyelhető áremelkedését követve a belpiacon is emelkedtek az árak idén szeptembertől kezdve. A hazai áremelkedést a forint gyengülése erősítette. A hazai termésű gabonák exportja az őszi időszakban szokásos ütemben folyik, ugyanakkor az ország gabonamérlege stabil és minden gabonából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a 2020/2021-es szezonban. A jelenlegi piaci viszonyokat alapul véve exportra mintegy 6 millió tonna gabona kerülhet, amiből a búza 2 millió tonna, a kukorica pedig 3,5 millió tonna körüli mennyiséget tehet ki – tájékoztatott Feldman Zsolt.