Kifagyást okozhat az extrém hideg

Agro Napló
Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzése szerint a pénteki és a hétvégére várható kemény hideg jelentős kárt tehet egyes növénykultúrákban.

Továbbra sem alakul ideálisan a téli időjárás mezőgazdasági szempontból. Hiányzik a hó a földekről, és szinte sarkvidéki hideg érte el az országot. Az északkeleti országrészben január 6-án, pénteken a napos idő ellenére a maximum is csak -10 Celsius-fok körül valószínű. Ez a viharos északi széllel párosulva már fagyási sérüléseket is okozhat, a szabadtéri munkákat ennek megfelelően tervezzük. Szombat reggelre várható a leghidegebb, a minimumok a Dunántúlon -10 fok körül, a keleti országrészben -10 és -15 fok között várhatók, északon, északkeleten viszont ennél is hidegebb lehet. A -15 fok alatti hőmérséklet egyes növénykultúrákban lefagyást illetve kifagyást okozhat. Vasárnaptól várható majd enyhülés.

Ha visszatekintünk a december hónapra, akkor megállapíthatjuk, hogy az átlagosnál 1-2 fokkal hidegebb idő volt, egyes napokon és területeken kevéssel -10 fok alatti minimumok is előfordultak. A hónap szinte teljesen száraz volt, alig volt olyan hely az országban, ahol 5 mm-t meghaladta a havi csapadékösszeg. Ennek megfelelően összefüggő hóréteg is csak rövid időre és legfeljebb 1-2 cm vastagságban alakult ki néhol. A talaj jelenleg, így január elején országszerte fagyott, a talajfagy mélysége a művelési módtól és a nedvességviszonyoktól erősen függően többnyire 5-15 cm környékén van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A faggyal küzdenek a gazdák

A faggyal küzdenek a gazdák

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot – mondta agrárm...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!