MENÜ

Kieshet egy alapélelmiszer a hazai termelésből

2018.12.18.

A globális felmelegedés miatt az évszázad közepén valószínűleg már nem terem meg a burgonya Magyarországon – mondta Ürge-Vorsatz Diana, a CEU professzora, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke a katowicei klímacsúcs eredményeiről az InfoRádióban.

 

Történelmi lépést tettek az államok a katowicei ENSZ-klímacsúcson az elmúlt héten: sikerült megállapodniuk a párizsi egyezménnyel kapcsolatos szabálykönyvben. Most már nemcsak a cél van meg, illetve az, hogy hová kell eljutnunk, hanem az is, amin keresztül - fogalmazott Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke a rádióban a Napi.hu összefoglalója szerint.

Csalódottságának adott hangot viszont a szakember amiatt, hogy a nagy világpolitikai cél, vagyis a Föld legfeljebb 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésének engedése nincsen arányban azzal, amit az országok egyenként vállaltak, ami azt jelenti, hogy a párizsi célok sem elegendőek a 2 fok tartásához.

A CEU professzora szerint nagyjából egy évtizedünk van arra, hogy nagyon jelentős változások történjenek. Véleménye szerint akár az ő idős kori életét is megrövidítheti 5-10 évvel egy-egy keményebb hőhullám, ami várható.

Ma Magyarországon a Lyme-kór előfordulása háromszor gyakoribb, mint egy-két évtizede, és az évszázad közepére már a burgonya sem fog megteremni nálunk - mondta a szakember. A gazdaság alapjairól van szó, nem a távoli jegesmacikról - érzékeltette a probléma súlyát Ürge-Vorsatz Diana.