Kiemelt figyelem a külhoni agrárszakképzés támogatására

Agro Napló
A Földművelésügyi Minisztérium nagy hangsúlyt fektet az anyaországi és a külhoni magyar agrár szakképzőiskolák közötti kapcsolatok erősítésére - jelentette ki Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Tóth Katalin ismertette, a tárca 2014-ben átvette a magyarországi mezőgazdasági iskolák fenntartását, ezáltal lehetőséget tud teremteni a külhoni hiányos felszereltségű iskolák tanulói számára, hogy magyarországi tangazdaságokat ismerhessenek meg és itthon, az anyaországban szerezhessenek tapasztalatot, tudást, melyet később az oklevél megszerzését követően kamatoztathatnak.

A Földművelésügyi Minisztérium 16 magyarkanizsai és topolyai középiskolás diák, valamint 2 kísérő pedagógus számára teremtett lehetőséget, hogy egyhetes gyakornokprogram keretében magyarországi agrárszakképző iskolák működését ismerhessék meg.

A helyettes államtitkár a minisztérium épületében köszöntötte a Vajdaságból érkezett gyakornokprogram résztvevőit, és kiemelte, hogy a tárca a Miniszterelnökség Szakképzés Éve programsorozatához kapcsolódva az idei évben első alkalommal valósította meg a középiskolás gyakornokprogramot, s bízik benne, hogy ezzel a programmal olyan hagyományt tudnak teremteni, amelynek mindenképpen lesz gyümölcsöző folytatása.

Tóth Katalin arról is szólt, hogy napjainkban egyre kevésbé jelent perspektívát a fiatal generáció számára a mezőgazdaság, nem értelmezik azt kitörési pontként. Ezért feltétlenül szükséges a magyar nyelvű agrárképzést folytató intézmények infrastruktúrájának fejlesztése, a diákok gyakorlati tapasztalatainak bővítése, melyre ez a program kiváló lehetőséget teremt.

A diákok és a pedagógusok az egyhetes szakmai gyakorlati program során betekintést nyerhettek a Soós István Borászati Szakképző iskola szigetcsépi tanüzemébe, valamint számos tangazdaságot ismerhettek meg. Emellett a csoport a Parlamentbe, valamint a Magyarság Házába is ellátogathatott az FM szervezésének köszönhetően.

Zárásként a helyettes államtitkár a szakképzés fontosságáról szólt, és kiemelte, hogy a jövő szakemberei számára meg kell teremteni a képzési lehetőségeket a szakképzés, a felsőfokú képzés, és a felnőttképzés területén egyaránt, mert ezek a szülőföldön való boldoguláshoz segítik hozzá határon túli honfitársainkat.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!