2024. április 24. szerda György

Kiegészült a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény

Agro Napló
A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény értelmében több ponton is módosították a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló 2009. évi XCV. törvényt (Tfmtv.).

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefoglalója szerint a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kihirdetett 122/2020. (IV. 16.) kormányrendeletben foglalt ideiglenes szabályok nem szűntek meg a veszélyhelyzet elmúltával, hanem beépítették azokat a szóban forgó törvény több pontjába is.

Ennek értelmében – most már a törvény részeként – továbbra is tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül, ha a kereskedő a beszerzési árat a beszállító tiltakozása ellenére egyoldalúan csökkenti.

Továbbá az is törvénytelen, ha a beszerzési ár csökkentésére irányuló szerződésmódosítás érdekében a kereskedő a beszállítót a szerződéses kapcsolat megszüntetésével terméke rendelésének lemondásával; a fenyegeti, vagy a rendelésállomány csökkentésével illetve az  eladásösztönző tevékenységek (például: az akciók és a promóciók) lemondásával; vagy bármilyen, a beszállítónak anyagi vagy erkölcsi veszteséget okozó eszközzel kívánja szankcionálni.

Emellett a relatív méret meghatározásánál annyi változás történt, hogy a jogsértő vállalkozás utolsó lezárt év szerinti árbevételét kell figyelembe venni.

A témával kapcsolatban korábban közzétett  összefoglaló információkat a NAK honlapján olvashatnak az érdeklódők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!