MENÜ

Kibővült az agrárkár-enyhítési rendszer

2015.04.09.

A 2015. kárenyhítési évtől már az üvegházi és fóliás termesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők is tagjai lehetnek a 2012-ben megreformált agrárkár-enyhítési rendszernek. Erre a termelői körre is ugyanazon – Európai Bizottság által engedélyezett – szabályok vonatkoznak, mint az agrárkár-enyhítésben régebb óta részt vevő gazdákra.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenleg közel 78 ezer termelő vesz részt mintegy 4 millió hektárral. A kedvezőtlen időjárási jelenségek által okozott mezőgazdasági károkat kompenzáló rendszer kárenyhítési alapját az éves termelői befizetések és az azokkal megegyező összegű állami forrás jelenti. Az alapból az agrárkár-megállapító szerv által igazolt, uniós szabályok alapján elszámolható termelői károkhoz nyújtható kárenyhítő juttatás.

A 2015. kárenyhítési évtől kezdődően már az őszi fagy is része az agrárkár-enyhítési rendszernek, valamint üzemi szinten a 15 százalékos hozamérték-csökkenés (~bevételkiesés) felett részesülhet a termelő kárenyhítő juttatásban (a korábbi években ez utóbbi limit még 30%-os volt). A kárbejelentések és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek beadása pedig már elektronikus úton történik, amelyben a falugazdászok segítik a termelőket. Így a gazdák helyett az elektronikus rendszer végzi el a kárenyhítési eljáráshoz kapcsolódó összetett számításokat.

Az üvegházi és fóliás termesztéssel kibővült rendszer további részletei a mellékletben találhatók.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája